IVAN KATANUŠIĆ Mi sportaši s invaliditetom natječemo se i s bolovima, škrgućemo zubima, ali sve se isplati

Mi sportaši s invaliditetom uz sportska se nadmetanja natječemo i sami sa sobom i čestim bolovima. Ovu zimu, od tri mjeseca priprema, ja sam se dva mjeseca borio s krvavim ranama na amputiranoj nozi, kaže Ivan

 

Ovog je ožujka Ivan Katanušić, član Atletskog kluba osoba s invaliditetom URIHO, u Anconi na Zimskom bacačkom prvenstvu Italije osvojio zlato. U disku je dva puta popravljao europski rekord koji od danas iznosi 60.2 metra.

Njegov sjajan rezultat, kao i mnogi prije toga, više su nego dobar povod  za tekst na In Portalu pa smo Ivana upitali kakvi su dojmovi s natjecanja, kako izgleda život vrhunskog sportaša i koliko se truda, rada, znoja odricanja, bolova krije iza medalje zlatnog sjaja.

- Po povratku s IWAS Svjetskih igra uživao sam tjedan dana aktivnog odmora, a poslije toga ušao u ciklus bazičnih priprema. Kada sam primio vijest da ću nastupati u Anconi, dočekao sam ju prilično nespreman, međutim trener Roland Varga je odlučio da idem i natječem se.

Tjedan dana prije mog nastupa je Amerikanac Jeremy Campbell bacio 59.38 m  želio sam ga prebaciti i zauzeti prvo  mjesto na Svjetskoj listi. Nastup sam odradio savršeno, bolje nego ikada  i uvjerio se da je za natjecanje pored trenažnog procesa jako bitna psihička priprema, odnosno dovesti stanje tijela u 'zonu' kada smo sposobni dati najbolje od sebe – kaže nam zlatni Katanušić.

- Ovom prilikom bih želio reći da, iako sam sportaš s invaliditetom, treniram svaki dan, po dva treninga u danu odradim, samo nedjelja mi je slobodna. Također, želio bih  istaknuti da se mi sportaši osobe s invaliditetom pored sportskih natjecanja natječemo i sami sa sobom i čestim bolovima koji proizlaze iz našeg invaliditeta. Ovu zimu od tri mjeseca priprema, ja sam se dva mjeseca borio s krvavim ranama na amputiranoj nozi, no unatoč tome svaki dan sam trenirao, a bilo je dana kada sam mislio da će mi zubi puknuti od stiskanja zbog bolova.

Trenutno se nalazim u jakim bazičnim pripremama do ljeta te se nadam da neće biti ozljeda, a nadam se idobrim rezultatima, kako sa Svjetskog prvenstva u Dubaiju, tako i s Paraolimpijskih igara u Tokiju. Kako ona poznata izreka kaže: Čovjek snuje, Bog određuje! – zaključio je Ivan.

Ivan  do sad u kolekciji ima pet europskih medalja, jednu svjetsku medalju, peto mjesto na Paraolimpijskim igrama, četiri zlatne medalje sa Svjetskih igara, europski rekord u disku, državne rekorde u kugli i disku.  Zaista impresivno.  

Anita Blažinović