DOBRA VIJEST Grad Sisak odobrio 2,6 milijuna kuna za projekte koje će provoditi 108 udruga

Stalno ističemo da je Sisak grad primjer dobre prakse u kojem su sva djeca s teškoćama uključena u vrtić, rekla je Dijana Smajo, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije

 

Grad Sisak ove će godine izdvojiti 2,6 milijuna kuna za 146 različitih programa koje će provesti 108 udruga, umjetničkih organizacija i pojedinaca iz širokog spektra javnih potreba građana Siska, rečeno je to na konferenciji za novinare na kojoj su prezentirani rezultati dodjele financijskih sredstava putem natječaja i javnih poziva za programe udruga u kulturi te u području civilnog društva, zdravstva i socijalne skrbi.

Za potrebe javnih potreba u kulturi odobrena su 83 programa za 49 prijavitelja u ukupnom iznosu od 1.056.400,00 kuna, u području socijalne skrbi i zdravstva odobrena su 23 programa za 28 udruga u ukupnom iznosu od 1.133.500,00 kuna te u području civilnog društva odobreno je 40 programa za 31 udrugu u ukupnom iznosu od 425.007,50 kuna.

- Drago mi je što se kontinuirana ulaganja u civilno društvo i razvoj civilnog društva tijekom godina nije smanjivao i što se čak 2,5 posto proračuna Grada Siska planiranog za 2019. godinu odnose na sredstva koje dodjeljujemo za programe udruga. Što se tiče kulture, brojke su još puno bolje. Ako govorimo o 2018. godini i ako pribrojimo sredstva koja dajemo za ustanove u kulturi Grada Siska tada dobivamo brojku od 17,5 milijuna kuna koliko je Grad Sisak u 2018. izdvojio isključivo za kulturu kroz svoje ustanove i njihove programe što je za 2018. iznosilo 8,7 posto proračuna. Sve to potvrđuje da je Sisak grad tradicije civilnog društva i kulture i to je nešto što ćemo nastaviti podupirati i u sljedećim godinama. Većina udruga se dovoljno osnažila i ne ovise samo o sredstvima iz gradskog proračuna već mnogi nominiraju svoje projekte prema EU sredstvima, ministarstvima i slično što je pohvalno – naglasila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Na konferenciji za novinare bili su prisutni i neki od predstavnika sisačkih udruga te je tako Dijana Smajo, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije naglasila kako Grad Sisak već godinama podupire rad UOSI SMŽ.

- Svake godine povećamo broj projekata i trudimo se uvoditi inovativne stvari, ne samo kroz Sobu čuda i terapije koje pružamo djeci, nego i kroz edukacije. Stalno ističemo da je Sisak grad primjer dobre prakse u kojem su sva djeca s teškoćama uključena u vrtić – rekla je Smajo.

Jedan od projekata koji se nastavlja i u ovoj godini je Re: Think, festival ulične umjetnosti, kojeg je prije četiri godine pokrenula Udruga za popularizaciju i razvoj umjetnosti KultCom.

- Ove godine ponovno vraćamo u centar grada i nećemo raditi velike površine, već planiramo uljepšati i istaknuti neke zidove koji su pomalo neugledni i tako pokazati ljepotu našeg grada. Grad Sisak podržava nas od prvog Re: Thinka i to je bilo hrabro od Grada, jer vizualnu umjetnost je teško podržavati kad se još ne vidi rezultat. Međutim, ta podrška raste iz godine u godinu i nadamo se kako ćemo i ove godine opravdati očekivanja – rekla je Dahna Prskalo Peco, predsjednica Udruge KultCom.

Na potpori su zahvalili i Alenka Berendika, predsjednica Udruge KAS koja se bavi terapijskim jahanjem te Stjepan Lugarić, predsjednik sisačke HVIDRA-e koja će ove godine uz financijsku pomoć Grada Siska,a li i drugih izvora financiranja provoditi čak pet projekata namijenjenih članovima udruge i djeci.

Anita Blažinović