MOJA PRIČA Emma Mečić

Mislim da u Hrvatskoj možete postati vrhunski sportaš jer imaju odlične trenere koji vas prate i kvalitetno treniraju, a ima i mnogo sportaša koji ne odustaju i svaki dan se bore da bi ostvarili svoje ciljeve, kaže Emma

 

- Moje ime je Emma Mečić, hrvatskog sam državljanstva, ali sam rođena u Locarnu u Švicarskoj, a tamo i živim. Imam jedanaest godina i pohađam šesti razred osnovne škole, rođena sam s kongenitalnom hipoplazijom bedrene kosti.

Zbog dijagnoze počela je Emma u dobi od pet godina raditi fizikalnu terapiju u vodi kako bi ojačala mišiće, a bilo joj je, kaže, to dobro i zbog leđa. Tada je naučila plivati.

- Od sedme godine bavim se natijecateljskim plivanjem, izabrala sam plivanje ne samo zbog moje dijagnoze, već i zbog toga što se s plivanjem osjećam slobodna, skokom u vodu oslobodim svoj um i nestanu sva moja opterećenja.

- Mislim da bih u budućnosti mogla postati netko, samo ako nastavim s upornim radom i ne odustanem. Trenutno sam ovdje zahvaljujući mom treneru Massimilianu Tosinu, jer je odmah vjerovao u mene i još uvijek vjeruje, on me i usmjerio prema Hrvatskom paraplivačkom savezu.

Mlada Emma je, iako živi u Švicarskoj, odlučila plivati za Hrvatsku.

- Zašto Hrvatska? Mislim da u Hrvatskoj možete postati vrhunski sportaš jer imaju odlične trenere koji vas prate i kvalitetno treniraju, a ima i mnogo sportaša koji ne odustaju i svaki dan se bore da bi ostvarili svoje ciljeve - objašnjava Emma.

- Smatram da me je sport promijenio kao osobu jer me je učinio odgovornijom i preciznijom osobom. Ponosna sam što sam počela plivati.

Kaže da joj je sportski dan lijep, ali i naporan, jer nakon dugog  dana u školi mora žuriti na trening, gdje trenira pet puta tjedno po dva sata dnevno.

- Moji najbolji rezultati zasigurno su bili u Splitu na Croatia Openu 2019 gdje sam osvojila zlatne medalje u 50 i 100 metara slobodno i 100 metara leđno, te priznanje od strane Hrvatskog paraplivačkog saveza kao najuspješnija plivačica juniorka u 2018. godini, dok je za mene još jedan vrlo važan rezultat bio u Švicarskoj, gdje sam sudjelovala na prvenstvu Ticina s vršnjacima bez invaliditeta, plivajuci 100 metara leđno za 1.23.64 i osvojila brončanu medalju, što je za mene zasigurno bilo veliko zadovoljstvo.

- Moj plan i san za budućnost je pokušati doći na Paraolimpijske igre i postati netko.

Mi bismo rekli da je Emma već sada to postigla, a Paraolimpijske igre će biti samo sjajan bonus.

Damir Fatušić