URED PRAVOBRANITELJICE ZA OSI Kako djeluju udruge osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u Osijeku

Predstavnici udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom predstavili su najznačajnije aktivnosti koje provode te istaknuli probleme i poteškoće s kojima se susreću u svakodnevnom životu i radu

 

Suradnici pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovali su svečanostima i događanjima koje su organizirale udruge osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju na području grada Osijeka, i to u sklopu obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, Svjetskog dana osoba s Down sindromom i Međunarodnog dana invalida rada.

Kako je istaknuto na posi.hr, uz sudjelovanje na navedenim događanjima savjetnik pravobraniteljice Mario Burek tijekom ožujka i travnja obišao je prostorije u kojima svoje aktivnosti provode Udruga obitelji djece s autizmom DAR, Udruga za Down sindrom Osječko-baranjske županije i grada Osijeka te Udruga invalida rada grada Osijeka. Tijekom obilazaka održao je i sastanke s predstavnicima i članovima udruga, kojima je predstavio djelokrug i način rada Područnog ureda te način na koji se mogu obratiti Uredu, a održana su i savjetovanja s prisutnim članovima udruga.

Predstavnici udruga predstavili su najznačajnije aktivnosti koje provode te istaknuli probleme i poteškoće s kojima se susreću u svakodnevnom životu i radu.

Tako su članovi Udruge obitelji djece s autizmom 'DAR', u pravilu roditelji djece s PSA, između ostalog ukazali na poteškoće uzrokovane izostankom međuresorne suradnje na području zdravstva, socijalne skrbi i obrazovanja, požalili se da i dalje ne postoje odgovarajuća dijagnostika i usluge rane intervencije, a posebnu zabrinutost uzrokuje im nepostojanje adekvatne skrbi za odrasle osobe s autizmom. Nadalje, upozorili su na neadekvatno postupanje u bolnicama, u smislu dugog čekanja te na nepostojanje sustavnog rješenja za krizne situacije - hitna ne izlazi na teren, nema uvjeta za primanje u bolnici. Brojni roditelji izrazili su nezadovoljstvo načinima provođenja medicinskih vještačenja u postupcima u kojima pokušavaju ostvariti prava u različitim sustavima.

Nadalje, članovi Udruge za Down sindrom Osječko-baranjske županije i grada Osijeka, roditelji i članovi obitelji djece s Downovim sindromom, također su izrazili nezadovoljstvo neujednačenim kriterijem tijela vještačenja prilikom provođenja vještačenja u postupcima u kojima ostvaruju svoja prava - npr. osobna invalidnina. Ujedno su ukazali na brojne poteškoće koje im uzrokuje izostanak međuresorne suradnje i nepovezanost sustava, također na području zdravstva, socijalne skrbi i obrazovanja. Mišljenja su da bi djelatnici centara za socijalnu skrb više pažnje trebali posvetiti prikladnoj komunikaciji i pružanju potpunih informacija o pravima koje mogu ostvariti oni i njihova djeca u sustavu socijalne skrbi. Posebno su upozorili na činjenicu da ne postoji sustavno rješenje kojim bi se osiguralo pravo prednosti prilikom prijema u bolnicama i domovima zdravlja. Naime, njihova djeca su u pravilu hiperaktivna i slabijeg imuniteta, tako da im duži boravak u čekaonicama predstavlja problem – ističu kako ove situacije ovise u pravilu o razumijevanju medicinske sestre, što naravno uzrokuje problem tamo gdje tog razumijevanja nema. Kao i roditelji u Udruzi 'DAR', zabrinuti su zbog nepostojanja sustavno riješene skrbi o njihovoj djeci nakon što odrastu.

Potom su predstavnici Udruge invalida rada Grada Osijeka upoznali savjetnika pravobraniteljice s aktivnostima i projektima koje provode te koje planiraju provoditi, a s tim u svezi kao jedan od najvećih problema istaknuli su poteškoće prilikom pronalaska volontera potrebnih za provedbu istih. Članovi Udruge također su se požalili na neujednačen kriterij tijela vještačenja prilikom provođenja vještačenja u postupcima u kojima ostvaruju svoja prava, u pravilu postupci koje vodi CSS i HZMO. Istaknuli su kako su mišljenja da bi se trebala poboljšati dostupnost informacija o pravima iz mirovinskog sustava – prvenstveno prilikom osobnih odlazaka u HZMO.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti