PLAVA JEDNAKOST Projekt 'Blue equality' za ljetovanje na Jadranu po mjeri osoba s invaliditetom

Nažalost, mnogi su prisiljeni ostati kod kuće, prvenstveno zbog neprilagođenih turističkih mjesta i loše ponude za osobe s invaliditetom i teškoćama u razvoju, kaže Miroslav Vučenović, predsjednik Udruge Plavi telefon

 

U Europskoj uniji osobe s invaliditetom najveća su društvena manjina i njihov broj dostiže 80 milijuna. Iako ne postoje pouzdane statistike o broju mladih s invaliditetom u Europi, nije upitno da treba napraviti značajne promjene kako bi se podignula kvaliteta njihovog života, a za to je nužno detaljnije se pozabaviti njihovim specifičnim potrebama, među koje nesumnjivo spada i kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

- Ljeto je uskoro pred nama i mnogi već sada razmišljaju gdje će na ljetovanje, no ne i velik broj osoba s invaliditetom koje su suočene s različitim preprekama, izazovima i ograničenjima koja ih sputavaju da uopće odu na odmor ili ljetovanje. Nažalost, mnogi su prisiljeni ostati kod kuće, prvenstveno zbog neprilagođenih turističkih mjesta i loše ponude za osobe s invaliditetom i teškoćama u razvoju - nedostatka informacija, nedostupnosti prilagođenih restorana, trgovina ili toaleta, ovisnosti o osobnom asistentu, arhitektonskim barijerama i nepristupačnim cijenama smještaja za osobe s invaliditetom - kaže Miroslav Vučenović, predsjednik Udruge Plavi telefon.

- Upravo iz tog razloga i želje da turizam bude dostupan svima, mi kao Udruga Plavi telefon, najstarija Linija za pomoć djeci, mladima i odraslima u Hrvatskoj, svoju  ideju o jednakom ljetovanju za sve pretočili smo u djelo i nazvali ga 'Blue equality - jednak turizam za sve'.

Projekt je bio prijavljen Agenciji za mobilnost i programe Europske unije te je bio ocijenjen s najvišim brojem bodova u svojoj kategoriji.

Glavna aktivnost, sedmodnevna razmjena mladih, održana je od 3. do 9. lipnja 2018. u Rovinju, u Centru MARE, s kojim Plavi telefon ima uspješnu prijašnju suradnju, a koji je jedan od rijetkih objekata na obali koji je prilagođen za osobe s invaliditetom i čije je osoblje educirano za rad s osobama s invaliditetom.

- Tijekom sedam dana, imali smo 29 mladih koji su sudjelovali  u različitim dinamičnim i kreativnim radionicama i edukacijama, učili su o svojim kulturama i običajima, kupali se i provodili vrijeme na plaži te  su sami osmislili slogane i vizualni identitet kampanje koju bismo željeli nastaviti i dalje. Imali smo partnere iz četiri organizacije civilnog društva, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Srbije - Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima iz Banja Luke, Dečje srce iz Beograda, Zavod za izobraževanje i inkluzijo ODTIZ iz Ljubljane i mi kao Plavi telefon iz Zagreba - prepričava Monika Nožinić, voditeljica ureda Udruge Plavi telefon.

- S obzirom na to da smo i sami puno naučili nakon ovakvog iskustva te smatramo da se trebamo još više potruditi i senzibilizirati javnost koliko samo jedna stepenica nekome može biti prepreka, odlučili smo se naglavce baciti u projekt i tražiti objekt koji bismo uz pomoć Europske unije i njenih fondova obnovili i preuredili da u potpunosti bude prolagođen osobama s invaliditetom - kaže Vučenović.

Da ne bi sve ostalo na ideji i priči, 20. ožujka ove godine poslali su pismo namjere Ministarstvu državne imovine kako bi dogovorili sastanak na kojem  bi probali doći do dogovora da im se ustupi objekt ili bivše dječje odmaralište u vlasništu Republike Hrvatske, a da se nalazi na Jadranu. Nažalost, kažu, odgovor nisu dobili.

- Već je provedeno više natječaja za bivša dječja odmarališta te bi doista bilo zanimljivo znati koje tvrtke ili osobe su dobile te objekte na natječaju i u koju svrhu. Vjerujemo da niti jedno dječje odmaralište nije namjenjeno djeci, nego je veća vjerojatnost da će na tim zemljištima niknuti luksuzni apartmani i hoteli. I ta činjenica nas rastužuje i ujedno i ljuti, jer smo kucali na više vrata i izgleda da nitko nije zainteresiran niti senzibilziran na probleme i prepreke vezane uz jednu najobičniju stvar, a to je ljetovanje - požalio nam se predsjednik Plavog telefona.

- Želimo da se naš glas čuje te da poznamo javnost s našim projektom Blue equality. Željeli bimo nastaviti provoditi ovaj projekt i doći do cilja - a to je objekt na našoj obali u potpunosti adaptiran i prilagođen osobama s invaliditetom, gdje bi mogli organizirati razne projekte i ljetovanja.

Damir Fatušić