URIHO Model aktivacije dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa osposobljavanja i radnog treninga

Opći cilj Projekta je povećati zapošljivost dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom sa zanimanjem pomoćni kuhar i čistačica. Ciljna skupina je 55 osoba s invaliditetom, s naglaskom na osobe s intelektualnim teškoćama na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije

 

U Virtualnoj radionici Ustanove URIHO, u utorak 16. travnja, predstavljen je projekt 'Model aktivacije dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa osposobljavanja i radnog treninga'.

Ugovor o provođenju ovog Projekta potpisan je 26. ožujka ove godine, URIHO je korisnik, a partner Projekta je Hrvatski zavod za zapošljavanje - Regionalni ured Zagreb.

Projekt završava 26. srpnja 2020 godine, a vrijednost mu je 835.889,59 kuna i u cijelosti je financiran od Europske unije.

Opći cilj Projekta je  povećati zapošljivost dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom sa zanimanjem pomoćni kuhar i čistačica. Ciljna skupina je 55 osoba s invaliditetom, s naglaskom na osobe s intelektualnim teškoćama na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Osposobljavat će se 25 pomoćnih kuhara i 30 čistačica.

 

Projektne aktivnosti obuhvaćene su kroz tri elementa. Prvi i najvažniji element sadrži dva ključna programa - Program radnog treninga za pomoćne kuhare i Program osposobljavanja čistačica. Kako bi se ta dva programa mogla provesti potrebno je formirati ciljnu skupinu, motivirati potencijalne sudionike programa i adaptirati Trening centar.

Zatim slijedi ciklus od jedanaest motivacijskih radionica kako bi sudionike informirali i motivirali, uputili o Projektu.

Radni trening i osposobljavanje čistačica će se provoditi simultano, u manjim grupama od pet korisnika. Program radnog treninga pomoćnih kuhara  obuhvatit će pet grupa po pet korisnika, u trajanju od mjesec dana po grupi.  U programu osposobljavanja čistačica je  šest grupa po pet korisnika u trajanju od dva mjeseca.

Oba programa sadrže i treninge informatičkog opismenjavanja u trajanju 30 sati po grupi i program osnaživanja i motiviranja osoba s invaliditetom za aktivaciju i ulazak u svijet rada u trajanju od 16 sati po grupi.

Stručni tim na Projektu sastavljen od psihologa, socijalnog radnika, rehabilitatora vršit će praćenje i procjenu socijalnih i psihosocijalnih funkcioniranja korisnika, a o dobivenoj procjeni izvijestit će Hrvatski zavod za zapošljavanje kako bi polaznici bili zapošljiviji.

 

U sklopu promidžbe i vidljivosti Projekta bit će izrađena internetska stranica, organizirat će se skup za potencijalne poslodavce u svrhu promicanja zapošljavanja osoba s invaliditetom, video, banneri i slično.

- S pomoćnim kuharima već imamo dobra iskustva s ranijeg projekta, znamo koje zamke možemo očekivati, a za Program čistačica smo ideju dobili upravo od HZZ-a s obzirom na modernizirane tehnike čišćenja koje danas postoje, a za koje kadar nije osposobljen – rekla je Višnja Majsec Sobota, rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju u Ustanovi URIHO.

- Program je tu i siguran sam da ćemo i ovaj Projekt vrijedno i pošteno odraditi – rekao je ravnatelj Josip Držaić i poželio koordinatorima Projekta puno uspjeha u radu.

Vezano za program čistačica osvrnuo se na svoj posjet Danskoj gdje je imao prilike vidjeti poligone, programe i uvjete rada koje prolaze čistačice kako bi bile adekvatno osposobljene za rad. Također je izrazio nadu da će zaživjeti  restoran u sklopu Ustanove.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti