UDRUGA 'S VJETROM KROZ TIŠINU' Tradicionalno jedrenje za gluhe i nagluhe osobe s invaliditetom

Na jedrilicama će se koristiti znakovni jezik koji je Udruga 'S vjetrom kroz tišinu' nadopunila novim znakovima vezanim za jedrenje i boravak na moru

 

Udruga 'S vjetrom kroz tišinu' organizira tradicionalno godišnje promotivno jedrenje za gluhe i nagluhe osobe i osobe s invaliditetom.

Jedrenje kreće iz Kraljevice, do otoka Raba, Krka i nazad. Okupljanje počinje u četvrtak 25. travnja u večernjim satima.

Regata počinje u petak 26. travnja u 10 sati i traje do nedjelje navečer.

Regati će prisustvovati 40-ak osoba (20 gluhih i nagluhih osoba i četiri osobe s tjelesnim invaliditetom). Jedrit će se na šest jedrilica, kojima će upravljati educirani skiperi za jedrenje s osobama s invaliditetom, javlja Radio Rijeka.

Na jedrilicama će se koristiti znakovni jezik koji je Udruga 'S vjetrom kroz tišinu' nadopunila novim znakovima vezanim za jedrenje i boravak na moru.

Prvi put kreću sa svojih vezova iz novouređene lučice Carevo Kraljevica, koje im je na trajno korištenje ustupila Lučka uprava Kraljevica.

Ove godine regata je još posebnija - od četrdesetak sudionika, 20 je gluhih i nagluhih osoba, a tri osobe su teže pokretne. Poanta je da svake godine dolazi sve veći broj gluhih i nagluhih osoba, no ove godine prvi put nam dolaze gluhi iz Gradiške i Italije, a bit će prisutne i dvije agencije iz Irske i Češke. Doći će vidjeti na koji način se razvijamo i kako to sve skupa izgleda, kako bi proširili interes na europsko tržište - rekao  je predsjednik Udruge Alen Vidović.

Projekt 'S vjetrom kroz tišinu' započet je u veljači 2002. godine suradnjom Udruge skipera Jadrana i Udruge gluhih i nagluhih osoba PGŽ.

'S vjetrom kroz tišinu' jedinstveni je projekt u Hrvatskoj, a i u Europi, koji za glavnu aktivnost i cilj ima kreiranje novog znakovnog jezika koji bi omogućio osobama oštećena sluha aktivno sudjelovanje u rekreativnom ali i zahtjevnijem, regatnom jedrenju.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti