ZAVOD ZA VJEŠTAČENJE Tko je sve u konkurenciji za nagradu 'Poslodavac godine za osobe s invaliditetom'

U kategoriji mikro poslodavaca odabrane su tvrtke Eight dots iz Zagreba, Prijateljica socijalna zadruga iz Metkovića, Znak tišine iz Zagreba te Incluido  iz Šibenika

 

Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, u suradnji s partnerima - Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Hrvatskom udrugom poslodavaca, portalom Moj Posao, Institutom za razvoj tržišta rada, SOIH-om te uz podršku Ministarstva rada i mirovinskoga sustava - i ove će godine nagraditi poslodavce koji su uvidjeli brojne prednosti zapošljavanja osoba s invaliditetom i pritom savladali uvriježene predrasude vezane za njihovo uključivanje u svijet rada.

U kategoriji mikro poslodavaca, kao potencijalni dobitnici su odabrane tvrtke:

- Eight dots j.d.o.o. iz Zagreba,

- Prijateljica socijalna zadruga iz Metkovića,

- Znak tišine d.o.o. iz Zagreba,

- Incluido j.d.o.o., Šibenik.

Poduzeće Eight dots j.d.o.o. razvilo se iz Zadruge Relax čija se osnovna djelatnost sastojala od pružanja usluga masaže. U poduzeću zapošljavaju slijepe i slabovidne osobe, a gotovo svi zaposlenici su osobe s invaliditetom. Eight dots j.d.o.o. vodi salon za masažu u kojem pružaju usluge masaže. Većina zaposlenih su u poduzeće došli iz Zadruge Relax, a misija je poduzeća tržišno se pozicionirati kao najbolji i spremni su na zdravu, motivirajuću, konkurenciju. Poslovanje je stabilno dugi niz godina, prije svega zahvaljujući stalnim i vjernim klijentima, koji su im ujedno najbolje jamstvo vrijednosti i kvalitete.

Udruga osoba s invaliditetom 'Prijatelj' Metković je 2011. godine osnovala 'Prijateljicu' socijalnu zadrugu. Zadruga je osnovana s  ciljem obavljanja socijalno-humanitarne djelatnosti od važnosti za osobe s invaliditetom. Zadruga svojim djelovanjem i aktivnostima nastoji ugovarati poslove i narudžbe za predmete koje izrađuju njeni članovi. U Zadruzi se zalažu za zapošljavanje marginaliziranih skupina (osoba s invaliditetom ) ali i drugog osoblja prema iskazanim potrebama zadruge, kako bi  u bliskoj budućnosti pokrenuli i dodatne planirane usluge socijalnog karaktera. Cilj Zadruge je osigurati osobama iz ranjivih skupina društva ravnopravnu poziciju na tržištu rada, jer upravo oni zbog smanjenih sposobnosti nemaju mogućnosti biti ravnopravni s ostalima. U Zadruzi proizvode predmete od gipsa, gline, keramike, parafina i tekstila, recikliraju lampione te plasiraju robu na tržište.

Znak Tišine d.o.o., je poduzeće koja pruža ugostiteljske, tekstilne i usluge grafičkog dizajna. Ugostiteljska usluga je Silent Caffe, kafić u kojem rade gluhi konobari, a s obzirom na činjenicu da gluhe osobe rijetko rade poslove u kojima je potrebna intenzivna komunikacija, uvijek ih se raspodjeljuje u pogone sa strojevima, gdje mogu biti potpuno učinkoviti, što je motiviralo Savez gluhih na osnivanje poduzeća 'Znak tišine'.

Poduzeće posluje na tržištu od 2016. godine i ostvaruje pozitivan poslovni rezultat.

Društveno poduzeće Incluido j.d.o.o. bavi se grafičkim dizajnom, fotokopiranjem, proizvodnjom suvenira, dizajniranjem i izradom odjeće i modnih dodataka te čišćenjem ureda i stambenih prostora, a odnedavno su otvorili posebnu praonicu rublja u kojoj svoju plaću zarađuju većinom osobe s invaliditetom. Praonica djeluje u sklopu društvenog poduzeća Incluido, osnovanog s ciljem osiguravanja radnih mjesta za osobe s invaliditetom. Njihovim zapošljavanjem potiče se društvena odgovornost zajednice, ali i mijenja stav cijelog društva prema osobama s invaliditetom. Cilj im je biti najbolji u poslu kako bi si otvorili prostor za još koje radno mjesto za osobe s invaliditetom jer je njima iznimno teško na tržištu rada.

Ovogodišnje izdanje 'Poslodavca godine za osobe s invaliditetom' podržat će UN-ova inicijativa za održivi razvoj Global Compact, najveća inicijativa za održivi razvoj i odgovorno poslovanje u svijetu, s preko 13000 članova u 170 država i lokalnim mrežama u više od 85 zemalja. Hrvatska udruga poslodavaca nositelj je inicijative u Republici Hrvatskoj, te će kao partner ovoga projekta ujedno neposredno utjecati na provođenje ciljeva ove inicijative; snažnije uključivanje poslovnog sektora u aktivnosti s područja društveno odgovornog poslovanja i održivog razvoja.

Najboljim poslodavcima u svakoj od kategorija, na svečanoj će dodjeli biti uručeno posebno priznanje i umjetničko djelo autora koji je i sam osoba s invaliditetom.

Ovim se projektom ne nagrađuje isključivo ograničavajući kvantitativan aspekt zapošljavanja osoba s invaliditetom, već se nastoji istaknuti poslodavce koji svojim primjerom ukazuju kako način na koji zapošljavamo, razvijamo se i radimo, njegujući pritom različitost, solidarnost i ljudska prava određujemo i ostavljamo trajan utjecaj na društvo.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti