ZOSI Tko će dobiti nagradu 'Poslodavac godine za osobe s invaliditetom' u kategoriji malih i srednjih poslodavaca

I ove godine bit će nagrađeni poslodavci koji su uvidjeli brojne prednosti zapošljavanja osoba s invaliditetom i pritom savladali uvriježene predrasude vezane za njihovo uključivanje u svijet rada

 

Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, u suradnji s partnerima; Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Hrvatskom udrugom poslodavaca, portalom Moj Posao, Institutom za razvoj tržišta rada, SOIH-om – Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske te uz podršku Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i ove će godine nagraditi poslodavce koji su uvidjeli brojne prednosti zapošljavanja osoba s invaliditetom i pritom savladali uvriježene predrasude vezane za njihovo uključivanje u svijet rada.

U kategoriji srednjih poslodavaca, kao potencijalni dobitnici su odabrana poduzeća:

Alterra Grupa d.o.o. iz Zagreba,

Staklorez – Burić d.o.o. iz Pregrade i

Znanje d.o.o. iz Zagreba.

Alterra Grupa d.o.o. pruža usluge čišćenja poslovnih prostora i domaćinstava te čišćenja nakon završnih adaptacijskih i građevinskih radova. Većinom su orijentirani na velike klijente (trgovački centri). Poduzeće posluje na  tržištu 12 godina i ostvaruje pozitivan poslovni rezultat. Poslodavac ima razvijenu svijest o zapošljavanju osoba s invaliditetom i njihovim sposobnostima te ih planira i dalje zapošljavati. Nastoji imati jednak pristup prema svim zaposlenicima te otvorenu i iskrenu komunikaciju. Naglasak stavljaju na kvalitetu obavljenog posla i usmjereni su na mogućnosti osoba s invaliditetom.

Staklorez – Burić d.o.o. djeluje na tržištu od 1992., a poduzeće se u današnjem obliku razvilo iz male obiteljske obrtničke radionice koja je započela s radom 1982. godine. Duga tradicija od 30 godina rada garantira važno i dragocjeno iskustvo u radu sa svim vrstama stakala. Danas zapošljavaju 35 djelatnika, među kojima su i osobe s invaliditetom koje svojim radom pridonose kvaliteti usluga zbog kojih je ovaj poslodavac nadaleko prepoznat i cijenjen.

Znanje d.o.o.  jedna je od najstarijih izdavačkih kuća u Republici Hrvatskoj, s dugogodišnjom tradicijom u nakladničkoj, tiskarskoj i knjižarskoj djelatnosti. Osnovno obilježje i formula uspjeha Znanja su najviši uređivački i grafičko tiskarski standardi te atraktivan dizajn najtraženijih svjetskih naslova različitih žanrova.  U 2017. godini Znanje je ponovno pokrenulo vlastitu knjižarsku mrežu, te danas broji ukupno devet knjižara pozicioniranih u većim hrvatskim gradovima. Cilj je biti kvalitetan i korektan izdavač, knjižara, tiskara, poslovni partner i poslodavac, koji svojim svakodnevnim radom doprinosi razvoju pozitivnih društvenih vrijednosti u svom okruženju, a zapošljavajući osobe s invaliditetom koje značajno pridonose u radu kod ovog poslodavca, to i postižu. U Znanju d.d. je naglašena uloga i doprinos osoba s invaliditetom radnoj dinamici i radnom procesu, a teži se ravnopravnosti i poštovanju među svim zaposlenicima.

U kategoriji malih poslodavaca, kao potencijalni dobitnici su odabrana poduzeća:

Tiskara Pečarić & Radočaj d.o.o., Karlovac;
Socijalna zadruga Humana Nova, Čakovec;
Pos - plast d.o.o. Vrbovec;
Naša djeca - tiskara d.d., Zagreb.

Tiskara Pečarić & Radočaj posluje od 1990. godine. U Tiskari realiziraju sve grafičke proizvode – od marketinškog pristupa, vrhunske fotografije, grafičkog oblikovanja i pripreme, tiska, uveza. Specijalizirani su za područje grafičke pripreme, izrade offsetnih ploča, tiska i doradu malih naklada i visokokvalitetnog propagandnog materijala svih vrsta. Zahvaljujući kvaliteti i stručnosti, svoje su poslovanje proširili i izvan granica grada i županije, na područje cijele Hrvatske.

Socijalna zadruga Humana Nova je društveno poduzeće koje promovira zapošljavanje osoba s invaliditetom i ostalih društveno marginaliziranih skupina kroz proizvodnju i prodaju kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda sačinjenih od ekoloških i recikliranih materijala koji se plasiraju kako na domaće, tako i na inozemno tržište. U Zadruzi navode kako svojim djelovanjem aktivno i izravno doprinose izgradnji tolerantnog i inkluzivnog društva. Osim toga, aktivno doprinose održivom razvoju lokalne zajednice, smanjenju siromaštva i očuvanju prirode.

Pos-plast d.o.o. je započeo rad kao obiteljski obrt 1990. godine.

Poduzeće posluje već 25 godina, te se kontinuirano širi i to vlastitim kapitalom, dok poslovanje ima uzlaznu putanju. Primarna djelatnost poduzeća od osnutka bila je brizganje plastike dok se u posljednjih 13 godina isključivo bave reciklažom plastike, izradom regenerate i prodajom originalnih materijala. Svojim poslovanjem, osim što osobama s invaliditetom pružaju priliku na otvorenom tržištu rada, kao i priliku za podizanjem kvalitete života, svojim radom čuvaju okoliš, promoviraju kružno gospodarstvo i održivi razvoj.

Naša djeca-tiskara d.d. s radom je započela 1948. godine kada je registrirano FOTO poduzeće RVI za promet foto potrepštinama i foto obrt. Pod nazivom NAŠA DJECA djeluje od 1956., a 2003. kao dioničko društvo dobiva naziv pod kojim i danas djeluje: NAŠA DJECA-TISKARA d.d., sa sjedištem u Zagrebu. Tiskara pruža usluge offset tiska, lakiranje, CTP izrada ploča, strojno ljepljenje kutija u tri točke, štancanje, aplikacija folije, plastificiranje, slijepi tisak i ostalo, a neki od proizvoda u ponudi su i luksuzne kartonske ambalaže, božićne novogodišnje i prigodne  čestitke, razglednice, poslovni materijali - memorandumi, posjetnice, koverte i sl. Osobe s invaliditetom su u Tiskari ravnopravan dio kolektiva, s mogućnošću profesionalnog napretka.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti