ŠIBENSKI PROJEKT Novi pokušaj povećanja zaposlenosti osoba s invaliditetom

Dugotrajno nezaposlene osobe s invaliditetom, branitelji, žene, mladi i osobe starije od 50 godina, kao i 200 učenika osnovnih i srednjih škola, odabrani su kao ciljane skupine tog projekta

 

- Želimo izjednačiti mogućnost za sve ljude koji su na tržištu rada, a možda imaju neke smanjene mogućnosti za zapošljavanje. Želimo planirati i provoditi neke aktivnosti usmjerene na povećanju stope zaposlenosti općenito u našem društvu, a pogotovo pripadnicima ranjivih skupina. Želimo im pomoći, odnosno kreirati neke inovativne programe kako bi se oni lakše uključili u tržište rada - izjavila je na konferenciji za medije Marijana Mijat, voditeljica projekta ‘Razvoj klubova za zapošljavanje na području Šibensko-kninske županije’.

Kako javlja RTL-ov Šibenski portal, riječ je o projektu vrijednom nešto više od 950 tisuća kuna, financiranom iz Europskog socijalnog fonda, koji će trajati dvije i pol godine.

Glavni cilj projekta je povećati zaposlenost ranjivih skupina na području Šibensko-kninske županije, a projekt će također omogućiti provedbu istraživanja potreba učenika srednjih škola kao i njihovo informiranje te obogaćivanje nastavnog programa.

Ukupno 50 pripadnika ranjivih skupina, odnosno dugotrajno nezaposlene osobe s invaliditetom, branitelji, žene, mladi i osobe starije od 50 godina. kao i 200 učenika osnovnih i srednjih škola, odabrani su kao ciljane skupine tog projekta.

Projekt je pokrenut kroz natječaj ‘Lokalne inicijative za razvoj zapošljavanja – faza tri’ i nastavak je dugoročne partnerske suradnje brojnih državnih, javnih, lokalnih, nevladinih i strukovnih organizacija na županijskoj razini.

- Što se tiče učenika osnovnih i srednjih škola, utvrdili smo da postoji mali nesklad između onog što oni očekuju i onoga što se zapravo događa na tržištu rada, pa stoga pokušavamo ovim projektom doći do toga da pružimo više informacija samim učenicima, a i od njih da dobijemo više informacija, odnosno što oni očekuju i što bi oni htjeli - ispričala je Mijat.

Također, voditeljica projekta istaknula je i dosadašnji uspjeh otprije provedenog projekta kojim je, kroz tri ciklusa, ukupno 25 osoba s intelektualnim poteškoćama osnaženo, odnosno lakše su se mogli snaći na tržištu rada, a njih petero je uspješno zaposleno.

Partneri projekta su HZZ Područni ured Šibenik, Centar za socijalnu inkluziju Šibenik, Industrijsko-obrtnička škola, Srednja škola Lovre Montija Knin te Medicinska škola Šibenik.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti