MOJA PRIČA Zvonimir Filipović

Zvonimiru je potrebna operacija te rehabilitacija kako bi se vratila funkcija desne ruke koja je spastična i potpuno bez funkcije. Operacija stoji 2.850,00 eura i zakazana je početkom lipnja

U redakciju In Portala stiglo je pismo Zvonimirovih kolega, profesora koji žele skrenuti pozornost na omiljenog profesora i kolegu koji sada treba pomoć svih nas.

- Zvone je poučavao Hrvatski jezik u našoj školi, sudjelovao u brojnim izvannastavnim aktivnostima i projektima te bio omiljen zbog svoje pristupačnosti, dobronamjernosti i vedra duha, kako među učiteljima, tako i među našim učenicima i njihovim roditeljima. A onda, preko noći, u 27. godini života obolio je od listerijskog rombencefalitisa (listerijska upala moždanog debla) pri čemu su se formirali moždani apscesi. Preživio je s težim posljedicama - tetrapareza, disfagija, nemogućnost verbalne komunikacije, divergentni strabizam - stoji u pismu Zvonimirovih kolega.

- Nitko nije očekivao da će posljedice bolesti biti tako razorne za njegove motoričke funkcije i  sposobnost govora, ali Zvonimirov vedar duh, bistar um i vjera u potpuni oporavak nikad ga ne napuštaju i potiču ga da ne posustane, iako rehabilitacija iziskuje jako puno vremena, napora i ono najnedostižnije, novaca. Zvonimir i njegova obitelj ne mogu podmiriti troškove oporavka, a kako je Zvonimir u cijelosti ovisan o pomoći drugih, 24 sata na dan o njemu se brine njegova zaručnica Ana Biškup, redovna studentica druge godine diplomskog studija Odjela za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zbog posvećenosti Zvonimirovim životnim potrebama i dnevnim terapijama, Ana ne može zasnovati radni odnos, stoga nemaju stalnih financijskih prihoda. Iako se nalaze u teškoj i životno zahtjevnoj situaciji, njihova ljubav i zajednička borba k potpunom Zvonimirovom oporavku svima nama je podsjetnik što je u životu najvažnije - kažu u pismu.

Do sada su djelatnici, učenici i roditelji OŠ Pušća organizirali humanitarne akcije, koncerte, aukcije slika i nogometne turnire kako bi pomogli Zvonimiru u fazi oporavka neurorehabilitacijskom robotikom zahvaljujući kojoj je stao na svoje noge. Međutim, u ovoj fazi liječenja neophodan je operativni zahvat 'etapna fibrotomia po ulzibatu' te nakon toga rehabilitacija kako bi se povratila funkcija desne ruke koja je spastična i potpuno bez funkcije, skraćenih tetiva, u kontrakturi.

- Zvonimir je naručen na operativni zahvat u bolnici 'Medikus' u Ćupriji početkom lipnja ove godine. Taj zahvat zdravstveno osiguranje ne pokriva, a operacija iznosi 2.850,00 eura. Nakon operacije izuzetno je važna kvalitetna rehabilitacija, koju Zvonimir planira sa svojim fizioterapeutima iz Zagreba. Oni su ga uputili na fizioterapiju kod vrsne fizioterapeutkinje, Bobath instruktorice i profesorice na Sveučilištu u Parmi (Italija), Monice Morelli, koja je izuzetan stručnjak u svome području. Cijena jedne terapije iznosi 50 eura, a Zvonimir bi trebao za početak ostati minimalno mjesec dana u Italiji na rehabilitaciji, a po potrebi i duže.

- Iako je lokalna zajednica do sada pokazala veliko srce i podržala naše akcije, vrijeme je da našu akciju proširimo na nacionalnu razinu. Stoga, molimo vas da se priključite našoj akciji koja se održava do kraja lipnja, budući da je operacija zakazana u lipnju.  Kada bi kolektiv svake škole u našoj državi odlučio pomoći donacijom od barem  200 kuna, svaki član kolektiva bi se odrekao jedne kave, a našem kolegi bi omogućili toliko nedostižna novčana sredstva za životno potrebnu operaciju i rehabilitaciju - kažu djelatnici Osnovne škole Pušća.

Pomozimo Zvonimiru da se vrati u učionicu pa da mu napokon najveća briga u životu bude Loomen.

Podaci za uplatu:

Zvonimir Filipović

IBAN računa: HR46 2484 0083 1180 4667 3 (Raiffeisen bank)

S naznakom: Donacija za liječenje Zvonimira Filipovića

Anita Blažinović