KUTINA U Pučkom otvorenom učilištu postavljeno je dizalo vrijedno 250 tisuća kuna

Na ovome nećemo stati, vladajuća koalicija u svom planu rada vladajućeg mandata želi dati jedan doprinos i pokazati brigu o osobama s invaliditetom, kazao je gradonačelnik Zlatko Babić

 

U Pučkom otvorenom učilištu Kutina ovih je dana stavljeno u funkciju dizalo za osobe s invaliditetom. Tim povodom gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić, u pratnji pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Hrvoja Krmelića i njegovog pomoćnika ujedno i voditelja projekta Mišela Novosela, obišao je novougrađeno dizalo te se provozao kako bi se uvjerio u njegovu funkcionalnost.

Grad Kutina je u suradnji sa RA Mrav prijavio na Javni poziv Ministarstva branitelja projekt pristupačnosti za osobe s invaliditetom na građevinskim objektima javne namjene. Tako se ove godine uspješno ugradilo dizalo u zgradi Pučkog otvorenog učilišta Kutina za olakšani pristup osobama s invaliditetom u vrijednosti od 250 tisuća kuna uz potporu Ministarstva branitelja u iznosu od 100 tisuća kuna.

Realizacijom ovog projekta se u zgradi Pučkog otvorenog učilišta osigurala pristupačnosti osobama s invaliditetom do Kino dvorane. Pristupačnost, unapređenje pristupačnosti kao i jednostavna prilagodba pristupačnosti osigurala se putem obaveznog projektiranja i izvođenjem radova tako da sadrže sve obvezne elemente pristupačnosti građevina osoba s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Zadovoljstvo realiziranim projektom iskazao je gradonačelnik Zlatko Babić.

- Veseli nas što smo uspjeli uzgraditi lift za osobe s invaliditetom koji je bio prijeko potreban kako bi osobe s invaliditetom mogle posjećivati kino projekcije i ostale kulturne sadržaje koje nudi POU. Na ovome nećemo stati, vladajuća koalicija u svom planu rada vladajućeg mandata želi dati jedan doprinos i pokazati brigu o osobama s invaliditetom na način da svake godine omogućimo pristup osobama s invaliditetom na minimalno jednu od naših zgrada koje su od društvenog značaja u Gradu Kutini. Trenutno pripremamo projektnu dokumentaciju za zgradu Vatrogasne postrojbe u kojoj se nalaze uredi državne uprave i inspektorijata te Dom hrvatskih branitelja. Postaviti ćemo lift i u zgradi gradske uprave u sklopu projekta energetske obnove kako bi se osobama s invaliditetom omogućio lakši pristup našim uredima na gornjoj etaži. Smatram da osobe s invaliditetom nikako ne smijemo zanemariti, dapače, trebamo im pružiti punu pažnju, a ovakva pomagala najbolji su znak koliko zaista brinemo o njima - istaknuo je gradonačelnik Zlatko Babić, dodavši da je tijekom prošle godine realizirana pristupna rampa kako bi se osobama s invaliditetom omogućio pristup do info pulta te katastra i porezne uprave.

- Nosivost vertikalno podizne platforme je maksimalno 250 kilograma, kretanje lifta je laganim tempom brzine zbog uvjeta korištenja koji su morali biti zadovoljeni kako bi se isti stavio u funkciju - istaknuo je Mišel Novosel, voditelj projekta.

Zadovoljstvo liftom iskazala je i ravnateljica POU Kutina Jasminka Molnar.

- Pučko otvoreno učilište je dobilo lift čime je postalo pristupačnije za osobe s invaliditetom. Tim projektom ustanovi je dodana vrijednost te omogućena bolja pristupačnost za sve osobe s invaliditetom. U skladu s tim, omogućili smo trajni besplatan ulaz na kino projekcije osobama koje se kreću u invalidskim kolicima i njihovoj pratnji. Srdačno ste pozvani - poručila je ravnateljica POU Kutina Jasminka Molnar i dodala da je dvoje posjetitelja proteklog vikenda iskoristilo tu mogućnost te pozvala i ostale da slijede primjer.

Molnar je poručila da je tehničko osoblje POU Kutina vlasnik ključa dizala, te da se potrebno prethodno najaviti kako bi dežurni tehničar omogućio osobama s invaliditetom da uđu u lift i prevezu se do gornjeg kata gdje se nalazi ulaz u kino dvoranu.

Posebna vrijednost ovakvih projekata je u činjenici da se u Gradu Kutini polako prilagođavaju objekti javne namjene osobama s invaliditetom te se time doprinosi značajnom podizanju kvaliteti života osoba s invaliditetom i njihovoj većoj samostalnosti.

Anita Blažinović