SAVEZ OSICE Održana Izvještajna i Izborna Skupština, nova je predsjednica Aleksandra Milković

Nacionalni savez danas u svom članstvu ima deset udruga i to od krajnjeg istoka do krajnjeg juga Hrvatske, a zajedno aktivno rade na povećanju kvalitete življenja osoba s invaliditetom

 

Udruga TOMS iz Trogira u subotu, 18. svibnja bila je domaćin predstavnika udruga - članica Hrvatskog saveza udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji OSIce koji su se upoznali s radom udruge TOMS te u njihovim prostorijama održali redovnu izvještajnu i izbornu skupštinu Saveza.

Nacionalni savez danas u svom članstvu ima deset udruga i to od krajnjeg istoka do krajnjeg juga Republike Hrvatske, a zajedno već četiri godine aktivno rade na povećanju dostojanstva i kvalitete življenja te unaprjeđenju socijalne uključenosti djece s razvojnim teškoćama, osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji. Na Izvještajnoj Skupštini jednoglasno je usvojeno izvješće o radu Saveza i financijskom poslovanju u 2018. godini, a tijekom Izvještajne Skupštine svaka udruga članica predstavila je i svoja vlastita postignuća u prošloj godini, što je bila prigoda za međusobno prenošenje primjera dobre prakse.

Savez je prošle godine dao potporu nekoliko nacionalnih inicijativa od kojih izdvajaju podršku njihovoj članici udruzi 'Kolibrići' u borbi da lijek Spinraza postane dostupan svim oboljelima od spinalne mišićne atrofije. Savez se priključio s još tridesetak udruga iz cijele Hrvatske inicijativi i dopisu Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture o suzbijanju diskriminacije zbog nepristupačnih Jadrolinijinih trajekata koji je rezultirao ulaskom predstavnika udruga u radnu skupinu povodom pripreme nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu. Također, izravno djeluje i putem svog predstavnika u radnoj skupini Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za izradu Nacrta prijedloga Zakona o socijalnoj skrbi.

Putem medijske podrške također je sredinom prošle godine Savez ukazao na pokušaj smanjenja broja sati fizikalne terapije za najteže oboljelu nepokretnu djecu i odrasle prema nacrtu prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na bolničku medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju u kući, a također od kraja prošle te tijekom 2019. na poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja predstavnice Saveza Osice sudjeluju na sastancima vezanim uz analizu provedbe Pravilnika o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima. Sve ove i osnovne administrativne aktivnosti Saveza tijekom 2018. godine financirane su kroz Natječaje prijavljene ne Grad Sisak i Sisačko-moslavačku županiju te uplatama članarina i donacija.

Rad Saveza u 2019. godini financira Grad Sisak u iznosu od 15.000 kn, ostatak prihoda je iz donacija i članarina. Više o Savezu i aktivnostima udruga-članica možete pratiti putem službene Facebook stranice Saveza - facebook.com/savezosice ili web stranice hsuo.hr.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti