HSUIR Na 28. izložbi likovnih radova osoba s invaliditetom izlaže Marija Glavičić-Počuć

Savez ovom izložbom po prvi put predstavlja umjetnička djela osobe s invaliditetom koja su nastala slikajući nogom, čime se posebno naglašava da granice ne postoje tamo gdje postoji istinska ljubav

 

U sklopu programa Unapređenja mogućnosti ravnopravnog uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, na 28. izložbi likovnih djela radova osoba s invaliditetom organiziranoj u prostoru Hrvatskog saveza udruga invalida rada, izložena su u ponedjeljak, 27. svibnja 2019., likovna djela Marije Glavičić-Počuć iz Ivanić-Grada, kojoj je to četvrta samostalna izložba slika.

Izložbu je svečano otvorila pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, koja je tom prilikom oduševljeno naglasila kako napokon, uslijed svih obveza, može malo i uživati u prekrasnim slikama. Podsjetimo da je također i ona, kao i Glavičić-Počuć, stipendistica Međunarodne udruge umjetnika koji slikaju ustima i nogama. Uz nju bili su prisutni predsjednik HSUIR-a Josip Petrač, izvršni direktor HSUIR-a Leke Sokolaj, te ostali djelatnici HSUIR-a uz posjetioce.

Savez ovom izložbom po prvi put predstavlja umjetnička djela osobe s invaliditetom koja su nastala slikajući nogom, čime se posebno naglašava da granice ne postoje tamo gdje postoji istinska ljubav, ali i velika upornost kroz život.

Sama izložba predstavlja istinsku radost života i ljubav prema slikarstvu te prikazuje radove u kojima prevladavaju motivi pejsaža, mrtve prirode i neizbježna sakralna tema, u čijem su fokusu anđeli. U djelima se posebno ističe bogat kolorit naglašen toplinom sunčevih zraka, a tehnika koju umjetnica preferira slikajući svoja djela je akvarel.

Glavičić-Počuć je istaknula da osim ljubavi prema slikarstvu gaji istu i prema vezenju ručnih djela, kuhanju te uzgoju cvijeća i povrća. Živi i djeluje u rodnom Ivanić-Gradu, gdje razvija svoj umjetnički izraz pod mentorstvom slikarice Lidije Lovreković. Članica je Udruge roditelja djece i osoba s invaliditetom 'Mali princ'. Sudjelovala je na četiri izložbe Međunarodne udruge umjetnika koji slikaju ustima i nogama, kao i na tri skupne izložbe Likovne sekcije Udruge umirovljenika Ivanić-Grada, koje se organiziraju u Pučkom otvorenom učilištu Ivanić-Grad od 2015. godine. Prvu samostalnu izložbu imala je 2013. godine u prostoru Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara u Zagrebu, drugu 2017. godine u prostoru Udruge invalida rada Zagreba, a treću u Galeriji Križ u Križu.

U svaku sliku ulaže veliki trud jer slika nogama, no uz svoj entuzijazam, puninu životne radosti i dobrog duha na kraju dolazi do svojih ciljeva, koji joj također pomažu prebroditi sve životne tegobe na koje nailazi. Ne samo obavljanje svih dnevnih obveza u kućanstvu, od čišćenja, kuhanja i bavljenja poljoprivredom, već upravo i ove umjetničke slike dokaz su da ništa na svijetu nije nemoguće.

Svi zainteresirani za likovni izričaj međunarodno poznate umjetnice mogu razgledati izložbu slika od 10 do 14 sati u periodu od 27. svibnja do 10. lipnja u prostoru HSUIR-a u Zagrebu, na adresi Hrgovići 47. Izložba je prodajnog karaktera i sve informacije mogu se dobiti od same umjetnice na kontakt broj: 091 7238 788.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti