PULA Pušteni u promet prvi autobusi prilagođeni osobama s invaliditetom

Novi autobusi su prilagođeni osobama s invaliditetom, majkama s kolicima i svim ostalim potrebitim osobama s poteškoćama u kretanju, rekao je zamjenik gradonačelnika Robert Cvek

 

Prvi autobusi financirani sredstvima EU fondova pušteni su u promet ove srijede. Tom prilikom održana je konferencija za medije na kojoj je uz direktora Pulaprometa d.o.o. Igora Škatara, sudjelovao i zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek.

Direktor Pulaprometa Igor Škatar rekao je da od danas četiri od dvanaest novih ekoloških autobusa idu u pogon, a očekuje do kraja sljedećeg tjedna još dva niskopodna autobusa s dvoja vrata. Preostalih šest niskopodnih gradskih autobusa s troja vrata cestama grada Pule i okolnih općina vozit će od sredine lipnja. Dodao je da su autobusi klimatizirani i opremljeni rampom za slabije pokretne osobe, sustavom video nadzora, besplatnim Wi-Fi-om, te 12-metarski autobusi imaju i mogućnost bočnog naginjanja radi lakšeg ulaska putnika, što s ostalom opremom putnicima pruža komfor i potpuno novu kvalitetu vožnje javnim gradskim prijevozom. Rekao je također da je poseban naglasak na smanjenju onečišćenja okoliša zahvaljujući ugrađenim euro 6 motorima.

Zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek izrazio je zadovoljstvo što je počela obnova voznog parka Grada Pule, zajedničkim naporom i angažmanom djelatnika Pulaprometa, resornog Ministarstva te Grada Pule napravljen je korak dalje u kvaliteti usluge za sve naše sugrađane i korisnike javnog gradskog prijevoznika Pulaprometa, kao i samih vozača, rekao je Cvek te iskoristio priliku da pohvali nove autobuse jer su prilagođeni osobama s invaliditetom, majkama s kolicima i svim ostalim potrebitim osobama s poteškoćama u kretanju.

- Ovo je prvi korak i nadam se da će građani biti zadovoljni i koristiti još više gradski prijevoz - rekao je Cvek.

Nadovezao se kako je  ovo tek uvod u obnovu koja slijedi te spomenuo i kako se paralelno s 'No regret' projektom, Pulapromet d.o.o. u partnerstvu s Plinarom d.o.o. u okviru mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) provodi i projekt nabavke 20 novih ekoloških autobusa i izgradnja punionice na stlačeni prirodni plin sveukupne vrijednosti 60,8 milijuna kuna. Kamen temeljac izgradnje punionice vrijedne 9,5 milijuna kuna položen je u ožujku ove godine, a završetak izgradnje planiran je u listopadu ove godine, dodao je Cvek te s direktorom Pulaprometa i novinarima krenuo u probnu vožnju gradom.

Osim Puljanima, novim autobusima osigurat će se kvalitetnije prijevozne usluge i ostalim korisnicima ovog gradskog prijevoznika na području Grada Vodnjana, Općine Fažana, Ližnjana i Medulina, ali i svim posjetiteljima koji dolaze u navedene destinacije.

Autobusi su nabavljeni u sklopu provedbe 'No regret' projekta u javnom gradskom prometu, usklađenog s Operativnim programom Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. pri čemu financiranje od strane EU-a iznosi 85 posto dok se preostalih 15 posto financira od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Projekt je pokrenut na razini cijele Hrvatske, odnosno realizira se u gradovima koji imaju javni gradski prijevoz, s osnovnim ciljem zamjene najstarijih autobusa u voznom parku prijevoznika. Ugovor o dodjeli sredstava potpisan je u rujnu prošle godine.

Vrijednost svih dvanaest novih ekoloških autobusa marke Iveco, kojih je isporučitelj tvrtka Autobusi d.o.o. iz Zagreba, iznosi 16.830.000 kuna bez PDV-a, odnosno pojedinačna cijena autobusa s dvoja vrata proizvedenih u Češkoj iznosi 1.278.750,00 kuna bez PDV-a, dok oni s troja vrata, koji će stići iz Francuske, pojedinačno iznose 1.526.250,00 kuna bez PDV-a.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti