Kako uz različitosti i invaliditet ostvariti uspješan brak?

PITANJE: C.Z. (27) Imao sam nekoliko kratkih veza, ali želim vlastitu obitelj. Baš zato razmišljam kolika je razlika biti u vezi i biti u braku. Vjerujem da brak znači trajnost veze i stoga sam sadašnjoj djevojci objasnio kako očekujem da naša veza završi brakom.

 

Ipak, ona ne vjeruje u brak i kaže kako je bolje nastaviti vezu bez potpisivanja bračnih zavjeta. Mi se dobro slažemo, ali povremeno ona ima ispade zbog nezadovoljstva načinom provođenja vremena kad smo zajedno. Tome doprinosi i moj invaliditet koji me često sprječava u izlascima na mjesta koja ona odabere. Priznajem, i ja sam pomalo ljubomoran kada ona izađe sama s prijateljicama, a ja sa svojim prijateljima. Tada to završi urlanjem, a to mrzim. Volimo se i pomirimo, ali brine me i njezina povremena nezainteresiranost za seks. Kako uz sve različitosti ostvariti uspješan brak?

ODGOVOR: Brak je suživot dvoje ljudi koji su svoj odnos, odnosno svoju vezu, odlučili ovjekovječiti i učiniti službenom. Ono što razlikuje brak i vezu je činjenica da bi brak trebao trajati do smrti, što se više ne može sa sigurnošću potvrditi s obzirom na to da se svake godine povećava broj rastava braka. Istraživanje objavljeno u poznatom znanstvenom časopisu National health statistics reports ističe kako čak 40 posto novosklopljenih brakova završi razvodom. Stoga vam je jasno da odnosi u braku nisu baš tako jednostavni kao što se čine.

Kad su očekivanja previsoka dolazi do razočarenja i prekida. Za uspješan brak oboje trebate imati realan pogled na probleme s kojima živite. Prihvatite kako brak neće biti idealan, a međusobna ljubav, pa i seks, nešto na čemu se konstantno radi i što se gradi kroz godine. Razumijevanje je ključ do uspješnog braka.

Svađe oko zajednički provedenog vremena česte su kod parova, jer uvijek jedna strana misli da to vrijeme nikako nije dovoljno. Vi se svađate oko toga kako provode zajedno vrijeme što je prirodno ako je jedan partner veoma aktivan, a drugi pasivniji. Umjesto svađa, sjednite i porazgovarajte o svojim različitostima. Dogovorite se kako želite provoditi vrijeme, što uopće želite raditi zajedno, a što biste radije radili sami i kako pomiriti vaša dva svijeta. Zdrava veza traži balans između vremena provedenog zajedno i zasebnog vremena za svakog partnera, pa ćete i po tom pitanju morati naći kompromis ako želite opstati. Potrudite se svađe zadržati na razini rasprave oko razilaženja mišljenja i ne dozvolite im da eskaliraju u emocionalna nadvikivanja i zamjeranja. Naime, samo takve 'zdrave svađe' vode do rješenja problema. Urlanje i drama neće nikako pomoći riješiti problem i vi morate naučiti razgovarati o svojim razlikama.

In Portal