RIJEKA Festival inkluzivnih scena koji će promovirati osobe s invaliditetom u suvremenom plesu

Plesna grupa 'Magija', kao nositelj festivala, nastavlja svoj rad i uspješnu suradnju s drugim plesnim skupinama iz Hrvatske i inozemstva koje se bave inkluzijom osoba s invaliditetom u suvremenome plesu i izvedbenoj kazališnoj umjetnosti

 

Od 10. do 14. lipnja 2019. u Rijeci će se održati 4. Festival inkluzivnih scena, na kojemu se nastavlja promicati ideja uspostavljanja i održavanja suvremenoga plesnog i kazališnog festivala na profesionalnoj razini okupljanjem domaćih i inozemnih inkluzivnih umjetničkih izvedbi na jednom mjestu sa zajedničkom publikom.

I ove godine plesna grupa 'Magija', kao nositelj festivala, nastavlja svoj rad i uspješnu suradnju s drugim plesnim skupinama iz Hrvatske i inozemstva koje se bave inkluzijom osoba s invaliditetom u suvremenome plesu i izvedbenoj kazališnoj umjetnosti te nam dovodi u goste plesnu grupu 'BewegGrund' iz Švicarske, čiji će nam se članovi predstaviti plesnom koreografijom 'One at a time'. Osim njih, na festivalu će gostovati Inkluzivni kolektiv za istraživanje pokreta (IMRC) iz Zagreba, koja će nastupiti sa svojom koreografijom 'Lemia' te 'Peti ansambl' iz Rijeke s koreografijom 'Potomci, divovi, bogovi'.

Članovi plesne grupe 'Magija' izvest će tri suvremene koreografije koje potpisuju Gordana Svetopetrić, Anika Cetina i Tamara Bračun. Svoj drugi samostalni nastup na festivalu imat će i članice Udruge gluhih i nagluhih osoba PGŽ (UGIN) i njihova voditeljica Ivona Križić

Do projektne ideje došlo je spontano, nakon dugogodišnje inkluzivne prakse koju su profesionalni suvremeni plesači vodili u obliku radionica, manjih i većih plesnih produkcija te mnogobrojnih kazališnih i festivalskih nastupa.

Ove će godine biti četvrta uspješna sezona odvijanja festivala koji svojim razvijanjem postaje sastavni dio plesne i kazališne scene. Festival inkluzivnih scena svojim se djelovanjem želi pozicionirati kao centar za profesionalnu i suvremenu plesnu inkluzivnu praksu s konceptualnim naglaskom na inkluziji, gostovanjima domaćih i inozemnih inkluzivnih kolektiva, na poticanju plesnoga koreografskog istraživanja, usavršavanjima putem edukativnih radionica te na izgradnji partnerstva.

Ovogodišnji festival organizira se u obliku triju plesnih večeri na dvjema lokacijama: HNK Ivan pl. Zajc Rijeka i Hrvatski kulturni dom na Sušaku, na kojima će mladi umjetnici, plesači s invaliditetom i bez njega pokazati publici svoje plesno i scensko umijeće te strast prema plesnome pokretu koji ne poznaje granice. Na Festivalu će se prikazati ukupno sedam koreografija te jedan film.

Pokrovitelji festivala su Grad Rijeka, Ministarstvo kulture RH, medijski pokrovitelji Novi List i Moja Rijeka, a donatori su Plodine i AS Rijeka.

Raspored festivala:

1. večer festivala, 10. 6. 2019. s početkom u 19:30 h, HNK Ivan pl. Zajc: 'Peti Ansambl' (Rijeka) s koreografijom 'Potomci, divovi, bogovi'

2. večer festivala, 13. 6. 2019. s početkom u 19:30 h, HKD na Sušaku: 'BewegGrund, Alessandro Schiattarella (Švicarska) s koreografijom 'One at a time'

3. večer festivala, 14. 6. 2019., HKD na Sušaku:

19:00 h – prezentacija filma 'Ples je život' – Uhvati Film

20 h – 'Lemia' – Inkluzivni kolektiv za istraživanje pokreta (IMRC) iz Zagreba

20:15 h – 'Moja druga' – Plesna grupa 'Magija' / Gordana Svetopetrić

20:30 h – prezentacija radova mladih koreografa

'Otvori, poravnaj; zatvori!' – Plesna grupa 'Magija' / Anika Cetina

20:45 h –  'Što želimo?'  – Plesna grupa 'Magija' / Tamara Bračun

20:55 h – 'Bijeg' – Udruga gluhih i nagluhih osoba PGŽ Rijeka  / Ivona Križić

21:00 h  – Razgovor s umjetnicima i publikom / Iva Nerina Sibila

Vedran Grozdanić