DOBRA VIJEST Novi poticaj zapošljavanju mladih osoba s invaliditetom

S novim dvopartijskim prijedlogom članovi američkog Kongresa guraju novi plan za povećanje konkurentnog, integrativnog zapošljavanja mladih ljudi s teškoćama u razvoju

 

Zakon koji je ovog mjeseca uveden u Zastupnički dom SAD-a uspostavit će demonstracijski program s ciljem poboljšanja prijelaza iz škole na posao.

Zakon poznat kao Prilagođeni pristupi pružanju i izgradnji neovisnog života inkluzije za mlade u tranzicijskoj dobi (Customized Approaches to Providing and Building Independent Lives of Inclusion for Transition-aged Youth - CAPABILITY, op. a.), uspostavio bi šest subvencija državama za pružanje podrške prijelaznim uslugama za mlade s intelektualnim i razvojnim poteškoćama, uključujući autizam.

Program će biti usmjeren na pomoć pojedincima u pristupu mogućnostima zapošljavanja u kojima će raditi zajedno s osobama s invaliditetom i bez njega, te gdje su plaćeni po sličnim stopama kao i radnici bez invaliditeta i rade na istim poslovima.

Sadašnji savezni zakon zahtijeva da srednja škola radi s postojećim sustavima za podršku osobama s invaliditetom koji služe odraslima kako bi pomogla mladima s poteškoćama u razvoju u prijelazu na otvoreno tržište rada. No, uz ograničena sredstva, to se ne događa uvijek i samo jedna od pet mladih osoba s intelektualnim teškoćama je zaposlena, kažu zakonodavci koji stoje iza novog zakona.

Predloženi zakon bi pomogao premostiti taj jaz, rekli su.

- Zakon CAPABILITY omogućit će pristup prilagođenim planovima zapošljavanja i konkurentnom integrativnom zapošljavanju kako bi svaka osoba bila osnažena ostvariti svoju verziju američkog sna - izjavila je zastupnica Cathy McMorris Rodgers, koja je predložila zakon zajedno sa zastupnikom Sethom Moultonom.

Ako se zakon odobri, piše Disability Scoop, mjera će pozivati države da budu odabrane za četverogodišnje subvencije na temelju njihove sposobnosti da pokažu da imaju plan rada s lokalnim poslodavcima i da koriste modele utemeljene na dokazima kako bi osigurali zapošljavanje osoba s invaliditetom koje sudjeluju u mjerama.

Osim toga, države koje primaju novčanu pomoć trebale bi izvještavati o ishodima ponuđenih usluga kako bi pružile model za druge države. Zakon će također zahtijevati od državnog tajnika rada da podnese Kongresu izvješće o utjecaju bespovratnih sredstava kako bi buduće političke odluke bile informirane.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti