POLOŽAJ SLIJEPIH U HRVATSKOJ Samo je šest posto slijepih i slabovidnih osoba stalno zaposleno

Predstavnici udruga slijepih bili su nezadovoljni slabim odazivom saborskih zastupnika, jer je na okruglom stolu uz Ljubicu Lukačić (HDZ) sudjelovala jedino SDP-ova Marija Alfirev

 

U Hrvatskoj je oko 6000 slijepih osoba, no samo ih oko šest posto radi, upozoreno je  u srijedu na okruglom stolu u Hrvatskom saboru na kojem su kao ključne zadaće istaknuti osiguranje inkluzivnog dodatka i osobne asistencije za slijepe osobe, bolje obrazovanje i zapošljivost.

Okrugli stol organizirala je zastupnica Ljubica Lukačić (HDZ) u povodu Dana Hrvatskoga saveza slijepih, 16. lipnja, a uz predstavnike saveza na njemu su sudjelovali predstavnici ministarstava i pravobraniteljica za osobe za invaliditetom Anka Slonjšak.

Predsjednik Saveza slijepih Vojin Perić istaknuo je važnost solidnog srednjoškolskog obrazovanja i zapošljavanja slijepih osoba, što je, kaže, kruna u njihovoj socijalnoj integraciji.  

Probleme u zapošljavanju vidi u nestanku zanimanja koje su nekada radile slijepe osobe, pa se sada moraju osposobiti za novo tržište rada.

- Slijepi možda više ne mogu raditi kao telefonisti, no mogu raditi u call centrima, ali ih se teško zapošljava čak i u javnim ustanovama - istaknuo je.

Posebno je istaknuto pitanje inkluzivnog dodatka za slijepe, koji bi im od iduće godine trebao omogućiti kvalitetniji život, a u Savezu očekuju da će on minimalno iznositi 6000 kuna.

Diskriminacija slijepih u manjim i ruralnim sredinama

Perić je objasnio da je to kompenzacijski dodatak kojim bi, neovisno o imovinskom cenzusu, slijepa osoba trebala plaćati troškove prouzročene invaliditetom.

Na diskriminaciju slijepih osoba u manjim i ruralnim sredinama upozorila je pravobraniteljica Slonjšak istaknuvši njihovu isključenost iz svijeta rada, ovisnost o socijalnim naknadama i izloženost riziku od siromaštva.

Istaknula je potrebu osiguranja videćih pratitelja za sve slijepe osobe, podršku roditeljstvu slijepih i slabovidnih te njihova prava na rad sukladno obrazovanju.

Unatoč problemima postoji izrazita briga države za osobe za invaliditetom, svjedočili su državni tajnici iz niza ministarstava, pa je tako Marija Pletikosa iz Ministarstva za socijalnu politiku istaknula poboljšanje njihova materijalnog statusa zahvaljujući izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi, kojima je povećana osnovica za osobnu invalidninu i doplatak za njegu i pomoć.

Ove godine 1700 korisnika koristi uslugu osobnog asistenta, na raspolaganju im je i 81 tumač znakovnog jezika te 35 videćih pratitelja, za što je osigurano 125 miljuna kuna, rekla je.

Predstavnici udruga slijepih bili su nezadovoljni slabim odazivom saborskih zastupnika, jer je na okruglom stolu uz Ljubicu Lukačić sudjelovala jedino SDP-ova Marija Alfirev.

- Ovo je nadstranački problem, a rješenje se mora tražiti u svim segmentima - poručila je Alfirev, a neodazivanje zastupnika objasnila 'kasnim pozivom', ustvrdivši da su zastupnici izuzetno zainteresirani za probleme osoba s invaliditetom.

Hina

 

Povezane vijesti