LABIN Predstavljen projekt 'Rudnici baštine' u sklopu kojeg će se osposobljavati i osobe s invaliditetom

Projekti ovakve vrste nude mogućnost dugotrajnog zapošljavanja ranjivih skupina u sektoru turizma i ugostiteljstva budući da polaznici stječu određene i specifične kompetencije koje ih čine konkurentnijim za tržište rada

 

U Pučkom otvorenom učilištu Labin predstavljen je projekt 'Rudnici baštine' čiji je smisao promicanje inovativnih inicijativa u sektoru turizma i ugostiteljstva i povećanje zapošljivosti nezaposlenih osoba u sektoru turizma i ugostiteljstva . Projekt provodi Pučko otvoreno učilište Labin u ulozi nositelja, s partnerima Diopter - otvoreno učilište, Udruga Istra Inspirit, Ugostiteljski obrt Bukaleta i KORAL d.o.o.. Učilišta su, s partnerima, udružila snage te će tržištu rada ponuditi nove programe edukacije sa znanjima koja su potpuno nova, aktualna i tražena na hrvatskom tržištu rada.

Daniela Mohorović, ravnateljica POU Labin, istaknula je da na tržištu rada nedostaje znanja za  pripremu tradicionalne istarske kuhinje i prezentaciju na suvremen i atraktivan način pa će kroz projekt izraditi program edukacije za kuhare tradicijske kuhinje i besplatno ga ponuditi nezaposlenim osobama. Osim toga, kao potpunu inovaciju, Mohorović tvrdi da će izraditi i verificirati program osposobljavanja za interpretatore kulturne i prirodne baštine. Storytelling ili interpretacija kulturne baštine je vještina pričanja priča o kojoj se u zadnje vrijeme podosta govori te se njome naglašava važnost pri stvaranju turizma budućnosti , turizma doživljaja,  i održivosti lokalnih zajednica. Program će, također, biti besplatno ponuđen nezaposlenim osobama.

Besplatne edukativne programe za kuhare tradicijske kuhinje i interpretatore kulturne i prirodne baštine pohađat će ukupno 40 nezaposlenih osoba i to 28 osoba mlađih od 25 godina, deset  osoba starijih od 54 godine te dvije osobe s invaliditetom.

Maja Milevoj, ravnateljica Diotera, izrazila je zadovoljstvo zbog svoje uloge partnera na ovome projektu jer će na taj način podijeliti dosadašnje bogato iskustvo rada na EU projektima sa POU Labin. Samo suradnjom i razmjenom iskustava, kaže Milevoj, možemo utjecati na podizanje svijesti o važnosti cjeloživotnog učenja koji je jedini pravac napretka.

Osim ponuđenih programa za nezaposlene, ravnateljice kažu da misle i na osuvremenjivanje vještina suradnika i predavača za koje će  organizirati niz besplatnih radionica za poboljšanje andragoških vještina i povećanje kompetencija za rad s odraslim i ranjivim skupinama.

Projekti ovakve vrste nude mogućnost dugotrajnog zapošljavanja ranjivih skupina u sektoru turizma i ugostiteljstva budući da polaznici stječu određene i specifične kompetencije koje ih čine konkurentnijim za tržište rada. Zbog toga je ravnateljica POU Labin pozvala lokalno stanovništvo da sudjeluju u aktivnostima koje će projekt nuditi.

Projekt se financira u sklopu poziva: 'Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva', a vrijednost projekta je 1.388.793,40 HRK. Projekt 'Rudnici baštine' u stopostotnom iznosu financira Europska unija iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti