ČOVJEK DELFIN Fascinantna filmska priča o legendarnom roniocu na dah Jacquesu Mayolu

Film otkriva Mayola kao discipliniranog ronioca koji je svoj život na površini potpuno podredio strasti za morskim dubinama

 

Koristeći arhivsku građu, vizualno zapanjujuće podvodne snimke i razgovore s nizom sugovornika, dokumentarni film 'Čovjek delfin', u režiji Lefterisa Charitosa, gledatelje vodi u svijet Jacquesa Mayola (1927. – 2001.), legendarnog ronioca na dah, čiji je život poslužio kao inspiracija Lucu Bessonu za kultni film 'Veliko plavetnilo'.

Portret iznimnog sportaša, avanturista i nositelja brojnih svjetskih rekorda u ronjenju na dah, koji je testirao granice ljudskog uma i tijela kako bi otkrio što nas kao ljude povezuje s morem, otkriva Mayola kao discipliniranog ronioca koji je svoj život na površini potpuno podredio strasti za morskim dubinama. Ujedno to je priča o transformativnom iskustvu ronjenja na dah, koja otkriva kako je slavni francuski delfin pridonio formiranju svijesti o našem odnosu prema moru i nama samima te značajno popularizirao taj sport putujući svijetom i promićući svoju viziju bliskosti ljudi s morem i morskim bićima, a ponajviše s delfinima s kojima je imao poseban odnos.

U filmu putujemo od Japana, gdje je kao dječak prvi put zaronio u društvu tradicionalnih ama, žena koje roneći na dah sakupljaju bisere s morskog dna, preko Indije i Bahama, gdje je kulminiralo njegovo ikoničko rivalstvo s Talijanom Enzom Maiorcom, sve do Mediterana i Elbe, gdje je postao prvi čovjek koji je roneći na dah dosegnuo dubinu od 100 metara. O njemu u filmu govore neka od najvažnijih imena svjetskog ronjenja na dah, poput Williama Trubridgea, Meghan Heaney-Grier, Umberta Pelizzarija i drugih, a narator je Jean-Marc Barr, glumac koji je utjelovio Mayola u Velikom plavetnilu.

Film pogledajte krajem lipnja u Dokukinu KIC (28, 29. i 30. lipnja), Pop-up kinu Samobor (29. i 30. lipnja), na Ljetnoj pozornici Tuškanaci CZK Čakovec (25. lipnja), a tijekom srpnja Čovjek delfin stiže i u ostale hrvatske gradove: Pulu, Rijeku, Rovinj, Split i otoke (Kino Mediteran), Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar i Varaždin.  Projekcije u Dokukinu KIC pratit će popratni program VR360 ostvaren u suradnji s Legame studiom.

Tri videa u virtualnoj stvarnosti, inspirirana Mayolovim vizijama, povest će gledatelje na nezaboravno putovanje svjetskim oceanima u društvu istaknutih ronioca na dah - Williama Trubridgea, Fabrice Schnöller i Sare Campbell. Distributer filma je RESTART Label.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti