Rajska ptica: Udruga za osobe s intelektualnim teškoćama Karlovačke županije

Osnovni ciljevi udruge su zaštita zakonskih i ljudskih prava osoba s intelektualnim teškoćama, postizanje veće kvalitete življenja osmišljavanjem i unapređivanjem različitih oblika rada s osobama s intelektualnim teškoćama, kao i organiziranje različitih oblika podrške njihovim obiteljima

Rajska ptica – Udruga za osobe s intelektualnim teškoćama Karlovačke županije osnovana je 1998. godine, a sve je započelo sa željom nekolicine roditelja da svojoj djeci u rodnom gradu pronađu okruženje u kojem će se osjećati sretnom i prihvaćenom. Udruga okuplja 54 osobe s intelektualnim teškoćama, uglavnom starije od 21. godine koje žive u roditeljskom domu i nisu obuhvaćene nekim od oblika zbrinjavanja u ustanovama socijalne skrbi.

Didaktička radionica za osobe s intelektualnim teškoćama

Osnovni ciljevi udruge su zaštita zakonskih i ljudskih prava osoba s intelektualnim teškoćama, postizanje veće kvalitete življenja osmišljavanjem i unapređivanjem različitih oblika rada s osobama s intelektualnim teškoćama, kao i organiziranje različitih oblika podrške njihovim obiteljima.

Udruga osobama s intelektualnim teškoćama pruža izvaninstitucijske socijalne usluge: poludnevni boravak u trajanju od 8 sati dnevno; redovni program radno-okupacijskih, kreativno-terapijskih, edukacijskih i rekreativnih aktivnosti.
Likovna radionica omogućava osobama s intelektualnim teškoćama relaksaciju, a ujedno  potiče i kreativne sposobnosti pri čemu se uvažava individualnost svake osobe. U okviru radionice održavaju se likovne kolonije na kojima članovi udruge zajedno s likovnim umjetnicima stvaraju umjetnička djela.

Glazbena radionica članovima udruge omogućuje da se putem sviranja i pjevanja, relaksacijom i kvalitetnim druženjem razvija osjećaj za ritam, obogaćuje rječnik te potiče pravilno izražavanje i interes prema glazbi i glazbenom izražavanju

Didaktička radionica realizira se ciljanim korištenjem didaktičkih materijala i društvenih igara, svrha tih aktivnosti je razvoj mašte i koncentracije, samopouzdanja te razvoj socijalnih aktivnosti koje pridonose razvoju grupe, empatiji te jačanju zajedništva.
Keramička radionica usmjerena je na razvoj, vježbanje i očuvanje fine motorike, manualne spretnosti te razvoj kreativnosti. Kroz rad s keramikom stječe se radni odgoj kroz koji se pridonosi razvoju spretnosti, usvajanju raznih tehnika, vještina, znanja i navika, ujedno djelujući na porast samopouzdanja i samostalnosti.

Razvijanje komunikacijskih sposobnosti

Glazbena radionica članovima udruge omogućuje da se putem sviranja i pjevanja, relaksacijom i kvalitetnim druženjem razvija osjećaj za ritam, obogaćuje rječnik te potiče pravilno izražavanje i interes prema glazbi i glazbenom izražavanju.
Športsko-rekreativna radionica djeluje na razvoj motoričkih, spoznajnih i komunikacijskih sposobnosti, te se ujedno kod članova razvija natjecateljski duh i samopouzdanje ostvareno kroz sportske uspjehe.
Realizacijom radionice samostalnog stanovanja, pruža se osobama s intelektualnim teškoćama mogućnost kontinuiranog rehabilitacijskog tretmana koji se odvija u njihovoj prirodnoj sredini te stvaraju uvjeti za njihov samostalan život i produktivan rad koji se adekvatno nagrađuje i vraća im pravo da budu zrele odrasle osobe koje mogu i žele u skladu sa svojim mogućnostima aktivno sudjelovati u životu lokalne zajednice.
Cvjećarska radionica za polazište ima radni odgoj, te se aktivnim sudjelovanjem u izradi i kreiranju raznovrsnih cvjetova, cvjetnih aranžmana, razvija i uvježbava fina motorika te manualne vještine, potiče se razvoj mašte, smisao za kompoziciju, kreativnost, volja i inicijativa čime se djeluje na poboljšanju slike o sebi, izgradnji samopouzdanja i samopotvrđivanja kroz rad i stvaralaštvo.

Edukacija za roditelje

Dramska radionica usmjerena je na aktivnosti kojima se djeluje na poboljšanje koncentracije, razvijanje mašte, empatije i komunikativnosti.
Informatička radionica zamišljena je da polaznike postepeno uvodi u svijet računala i pruža osnovna znanja o radu na računalu. Uz pomoć kompjutorskih edukativnih programa polaznici radionice razvijaju vizualno-motoričke sposobnosti, koncentraciju, percepciju, što doprinosi poboljšanju kvalitete života članova i obogaćuje njihove spoznaje o svijetu oko sebe.
- U svrhu provođenja aktivnosti, Udruga ima četiri zaposlenika i četiri honorarna suradnika, te organiziramo slobodno vrijeme svojih članova kroz druženja, edukativne izlete i proslave, kao i stručna  predavanja te edukacije za roditelje/skrbnike osoba s intelektualnim teškoćama i zaposlenike. Radove članova izrađene na kreativnim radionica prezentiramo sugrađanima na manifestacijama u organizaciji Grada Karlovca, Turističke zajednice grada Karlovca (Sajam Udruga, Božićni sajam, Dani piva), a svakodnevno se mogu razgledati i u prostoru Udruge na adresi Vladimira Nazora 16a u vremenu od 8 do 19 sati. Početkom lipnja 2013. godine Udruga je s Ministarstvom socijalne politike i mladih sklopila Ugovor o međusobnim odnosima za pružanje usluge poludnevnog boravka za odrasle osobe  s intelektualnim teškoćama – izjavila je Ana Kocanjer, predsjednica udruge Rajska ptica.

Piše: Božica Ravlić