ZAGREB Centar za neurorazvojnu integraciju refleksa u misiji poboljšanja života osoba s invaliditetom

Aktivnosti koje provode - kako to opisuje predsjednik udruge Aleksandar Karanfiloski - zasnivaju se na unapređivanju zdravstvene i psiho‐socijalne skrbi, obrazovanja, zapošljavanja i uključivanja osoba s teškoćama u razvoju u društvenu zajednicu te poticanja znanstvenih i drugih istraživanja vezanih uz ovu populaciju

 

Centar za neurorazvojnu integraciju refleksa je udruga koja okuplja stručnjake, roditelje osoba s teškoćama u razvoju te djecu, mlade i odrasle osobe s teškoćama u razvoju.

Nedavno, točnije 18. lipnja, u Dječjem vrtiću Siget u Zagrebu organizirali su kazališno-glazbeno scenski događaj, gdje su djeca i mladi s intelektualnim teškoćama pokazali svoje umjetničke i scenske vještine.

- Ostvarili smo suradnju s dječjim vrtićem Siget i koristitimo njihov prostor za provođenje naših aktivnosti. U sklopu DV-a Siget provodimo terapije integracija refleksa te terapije kroz glazbenu i kazališnu radionicu po švedskoj Freja metodi. U partnerstvu s Udrugom UNUO imamo kuharsku radionicu za naše korisnike - kaže predsjednik Udruge Aleksandar Karanfiloski.

 

Aktivnosti koje provode zasnivaju se na unapređivanju zdravstvene i psiho‐socijalne skrbi, obrazovanja, zapošljavanja i uključivanja osoba s teškoćama u razvoju u društvenu zajednicu te poticanja znanstvenih i drugih istraživanja vezanih uz ovu populaciju.

- Okupljamo i potičemo osobe s intelektualnim teškoćama i teškoćama u razvoju, članove njihovih obitelji, skrbnike, stručnjake, građane i cjelokupnu javnostu za izvršavanje aktivnosti koje idu u korist osoba s intelektualnim teškoćama i utječu na poboljšanje kvalitete života u svim životnim razdobljima – nastavlja Karanfiloski.

Inače, Udruga ima sedamdesetak članova, od kojih najviše djecu i mlade sa sindromom Down, kao i djecu sa cerebralnom paralizom i druge razvojne poteškoće.

- Veliki naglasak našeg rada ide prema poboljšanju kvalitete života opće populacije putem neurorazvojne metode integracije refleksa i art terapije. Pružamo podršku obiteljima u suživotu s osobom s intelektualnim teškoćama i teškoćama u razvoju, informiranje roditelja i obitelji osoba s intelektualnim teškoćama o pravima i mogućnostima zbrinjavanja razvojem sustava samostalnog življenja i drugih oblika zaštite svojih članova u cilju izjednačavanja mogućnosti. Promičemo i razvijamo volonterstvo. Povezujemo se s udrugama i ustanovama te organizacijama kako bi osigurali sveobuhvatne usluge za maksimalni razvoj potencijala naših korisnika – kaže nadalje Karanfiloski.

 

Ujedno, pokrenuli su keramičku radionicu za petero svojih korisnika.

- U sklopu ovogodišnjeg Flora arta uspješno smo izlagali svoje radove – naveo je Karanfiloski.

Također, osmislili su i provode radionicu rekreacijskog veslanja s KKK Matija Ljubek i radionicu plesne terapije za desetero korisnika.

- U suradnji s KKK Matija Ljubek organizirali smo prvu utrku jednakih mogućnosti na Jarunu, gdje smo ugostili Udrugu Vretenac iz Slatine te zajednički u Zmajevim čamcima veslanje za sve naše korisnike, koji su to oduševljeno prihvatili – pohvalio se Karanfiloski.

Uglavnom, cjelokupni program sufinanciran je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te od Grada Zagreba.

Više o svemu, može se pratiti putem Facebooka - Centar za neurorazvojnu integraciju refleksa, a sjedište Udruge je u Zagrebu, Franje Malnara IV odvojak 22.

Klaudija Klanjčić