MEĐIMURSKA ŽUPANIJA Osigurano 543.000 kuna za potporu programa i projekata 46 udruga

Zahvaljujući ovoj potpori Međimurske županije moći ćemo ostvariti i provesti brojne, iznimno vrijedne aktivnosti, kazala je predsjednica Saveza udruga osoba s invaliditetom Nada Igrec

 

Međimurska županija ove je godine osigurala do sada najveću financijsku potporu za rad udruga te se kroz pet javnih natječaja financiraju programi rada civilnih udruga, socijalnih usluga, poljoprivrede, sporta, kulture čija vrijednost premašuje 3,5 milijuna kuna. U Velikoj vijećnici Međimurske županije održano je potpisivanje i dodjela Ugovora o sufinanciranju programa/projekata međimurskih udruga iz područja zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama, ljudskih prava, demokratizacije, razvoja civilnog društva i zaštite životinja u 2019. godini.

Putem Javnog natječaja odobreni su programi i projekti 46 udruga za koje je osigurano 543.000,00 kuna.

- Socijalna mreža u Međimurskoj županiji dobro je razvijena i organizirana upravo zahvaljujući ovim udrugama koje rade na dobrobit ranjivih pojedinca. S udrugama gradimo odnos temeljen na povjerenju i suradnji koji rezultira kombiniranom socijalnom politikom za koju se svi moramo zalagati kako bi mogli sagledati potrebe svakog člana zajednice i kako bi svi mogli ostvariti svoje potrebe -istaknula je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač zahvalivši pritom udrugama koje su prijavile svoje projekte na županijski natječaj.

Financirani programi i projekti pridonose zadovoljenju javnih potreba na spomenutim područjima i realiziranju ciljeva u županijskim strateškim i planskim dokumentima te osnaživanju organizacija civilnog društva u provedbi programa i projekata. Dodjelom sredstava udrugama koje su svoje programe namijenile skrbi o djeci, umirovljenicima, osobama s invaliditetom i osobama u riziku od siromaštva, Međimurska županija pruža podršku udruga koje razinu ravnopravnosti i humanosti dižu na višu razinu.

Zamjenica župana Sandra Herman napomenula je da Županija trajno radi na poboljšanju uvjeta rada svih udruga s područja Međimurja.

- Dodjeljivanje ovih sredstava još je jedna od potpora kojima želimo osnažiti udruge civilnog društva koje brinu o široj zajednici, brinu o svojim članovima i svojim aktivnostima pridonose razvoju naše Županije. Posebno me veseli što su prijavljeni programi i projekti vezani uz sve skupine našeg društva, od najmlađih do najstarijih i onih kojima je naša pomoć najpotrebnija.

U ime svih udruga obratila se predsjednica Saveza udruga osoba s invaliditetom Nada Igrec koja je zahvalila Međimurskoj županiji što vodi brigu o udrugama dodavši da je svaka udruga kvalitetnom pripremom programa pokazala svoju vrijednost i važnost za društvo.

- Zahvaljujući ovoj potpori Međimurske županije moći ćemo ostvariti i provesti brojne, iznimno vrijedne aktivnosti koje će pomoći, educirati i olakšati život brojnim Međimurkama i Međimurcima.

Neki od projekata i programa za koje su osigurana sredstva su 'Robotika sada' Međimurskog informatičkog kluba, Poboljšanje kvalitete života ljudi treće životne dobi Matice umirovljenika Međimurske županije, 'Zajedno gradimo održivu budućnost' udruge Biovrt - u skladu s prirodom, projekt 'Učenjem otvaramo vrata za bolji život' Udruge udomitelja djece Međimurja, Početni tečaj informatike za invalide rada, Program očuvanja i zaštite malog međimurskog psa Kinološkog društva Međimurja, program Život na hemodijalizi i nakon transplantacije te brojni projekti kojima se potiče zdrav način života, socijalizacija i pružanje pomoći osobama s invaliditetom, starijim i teško pokretnim osobama.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti