DOMAGOJ JURČIĆ Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu upisao prvog studenta s invaliditetom

Kako mama Slavica kaže, Domagoj je 'genijalac za rješavanje teških zadataka' pa se iskreno nada da će novo studentsko okruženje biti samo jedna stepenica za još bolji razvoj njegove osobnosti i kreativnosti

 

Prije točno godinu dana objavili smo priču o pozitivnom duhu obitelji Jurčić iz Brodskog Stupnika, koja se i dalje svakodnevno suočava s brojnim dijagnozama i različitim administratorskim peripetijama, međutim vjetar u leđa daje im zajedništvo i međusobna ljubav.

Da podsjetimo, majka Slavica (45) bila se obratila redakciji za pomoć radi savjeta oko dobivanja osobnog asistenta svom sinu Domagoju, ako ostvari upis na Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu. U međuvremenu uz date upute uspjela je dobiti sve informacije, tako da nam je ovih dana javila sretnu vijest da je njezin 18-godišnji sin Domagoj uspio položiti ispite i postati tako, kako je obaviještena od nadležnih, prvim studentom s invaliditetom na tom Fakultetu, koji ima dijagnozu u spektru autizma zajedno s Aspergerovim sindromom zadobivenih u sedmom razredu osnovne škole zbog vršnjačkog zlostavljanja. Uz to ima i astmu, srčanu manu, probleme s govorom.

Kao što je još tada rekla, zaista se uspjela lavovski izboriti sa suprugom Ivanom da Domagoj ostvari upis na toliko željeni fakultet, kako bi postao ravnopravan sa svojim vršnjacima. Kako priznaju, na putu odgoja puno im je pomogla srednja Tehnička škola u Slavonskom Brodu i profesori koji su prihvatili Domagoja te u njemu vidjeli potencijal.

Inače, iako je i prije tražio, prvi puta Domagoj je osobnu asistenticu Nikolinu dobio u trećem razredu srednje škole, što ga je definitivno preporodilo te mu se povećao i razredni uspjeh, kako tada tako i u četvrtom razredu, koji je ove godine završio s odličnim uspjehom.

Kako mama kaže, Domagoj je 'genijalac za rješavanje teških zadataka' pa se iskreno nada da će novo studentsko okruženje biti samo jedna stepenica za još bolji razvoj njegove osobnosti i kreativnosti. Također će mu sad moći više pomoći i stariji 22-godišnji brat, koji je ovih dana diplomirao na Veleučilištu u Slavonskom Brodu - Menadžment.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. travnja, a predložio ga je Katar na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u prosincu 2007., što su podržale sve zemlje članice.

Prema definiciji, autizam, odnosno 'zauzetost samim sobom' (grč. autos = sam), poremećaj je neuralnog razvoja kojeg karakteriziraju oslabljena socijalna interakcija, verbalna i neverbalna komunikacija te ograničeno i stereotipno ponašanje. Jedan je od tri poremećaja autističnog spektra, uz Aspergerov sindrom i pervazivni razvojni poremećaj. Kako dolazi do njega još uvijek je nepoznanica, a prve znakove roditelji prema riječima stručnjaka mogu primijetiti već u drugoj i trećoj godini djetetova života. Njegovo rano otkrivanje može znatno pomoći u stjecanju socijalnih vještina djeteta.

Glavna karakteristika autizma je repetitivno ponašanje koje uključuje stereotipne kretnje bez svrhe (ljuljanje tijela), kompulzivno i ritualno ponašanje koje se odvija namjerno istim redom te u nekim slučajevima i autoagresija. Jedan od simptoma može biti i pamćenje trivijalnih podataka, atipično ponašanje prilikom jedenja ili pak problemi spavanja.

Lijek za autizam ne postoji, ali se liječenjem nastoji poboljšati simptome i funkcioniranje. Terapija se najčešće prilagođava djetetovim potrebama. Samostalan je život za osobe koje pate od težeg slučaja autizma gotovo nemoguć, a takvi slučajevi često iziskuju potrebu za visokom razinom bolničke njege.

Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu visoko je učilište u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Godine 1962. zagrebačka Visoka tehnička škola osnovala je u Slavonskom Brodu Centar za izvanredni studij, a 1967. godine preimenovan je u Centar za studij strojarstva, da bi ga 1970. upisali prvi redovni studenti. Strojarski fakultet nastao je kao dio Instituta za strojarstvo, u sklopu Đure Đakovića, i preuzeo je sve funkcije dotadašnjeg Centra. Nastava strojarstva proizvodnog smjera izvođena je u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Godine 1979. postao je dijelom Sveučilišta u Osijeku. Izvođenje studija za stjecanje visoke stručne spreme za smjer Proizvodno strojarstvo počelo je 1986., a za Opći smjer u strojarstvu 1989. godine.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti