INTERVJU, ADNAN HAMIDOVIĆ FRENKIE Proveo sam jedan dan u kolicima i shvatio kako je teško biti osoba s invaliditetom

Adnan Hamidović Frenkie, jedno od najvećih imena BiH i regionalne hip hop scene nedavno je u suradnji s književnikom Borisom Lalićem izdao knjigu 'Koraci', dakle njegovoj autobiografiji. Frenkie nam govori o radu na knjizi, planovima za novi album, live nastupima, ali i o nedavnom ispunjenju svojeg dječačkog sna – na umaškom Sea Starr Festivalu nastupio je kao predgrupa rap legendama Wu-Tang Clanu.

 

Kako si došao na zamisao o pisanju svoje biografije?

- Imao sam ideju o knjizi, ali nisam pisac pa sam se bojao kako će ispasti.  Srećom, naletio sam na Borisa Lalića koji prati naš rad, on je pristao i želje su postale realnost.     

Čija te se biografija najviše dojmila? 

- Joj, dobro pitanje, čitao sam puno biografija i američkih i njemačkih muzičara. Primjerice, biografija jednog od pionira njemačkog hiphopa mc Renea koji je ostavio glazbenu karijeru, dao otkaz na poslu, sjeo u vlak i odlučio da želi postati stand-up komičar.   Napisao je knjigu o svemu tome.  Naravno, čitao sam i biografije Eminema, Curta Cobaina ali i domaće, poput Azrine koju je napisao Hrvoje Horvat ili nedavno izašle Elementalove, eh ta mi se strašno svidjela.

S reperom Kontrom i producentom Indigom spremaš novi, treći zajednički album. Par riječi o njemu?

- Radimo na tome, imamo nekih pet ili šest pjesama spremnih, sad se nakon promocije knjige vraćam malo muzici.  Novi će album biti drugačiji od prethodnih. U rujnu ulazimo u studio, bit će rokačina.

Planiraš li se možda vratiti solo albumima?

- Da, planiram, ali prije ćemo odraditi promociju s Kontrom i Indigom. Nedavno sam izbacio solo singl 'Koraci' kao najavu knjige, a uskoro slijedi i još jedna solo stvar. 

Frenkie s prijateljem u invalidskim kolicima

Kako danas gledaš na svoje prve albume?  Većina one iskonske hardcore rap publike, osobito u Bosni, smatra ih pravim klasicima tog žanra.

- A, bilo je to jako lijepo vrijeme, ne znam kako da to opišem. Dosta toga je opisano u knjizi.     I danas ljudi na koncertima traže pjesme s prvog albuma, to je svojevrsni soundtrack tog vremena.  Naravno, vremena su se promijenila i ja sam se promijenio kao muzičar, glupo je stajati na mjestu i ponavljati se, jer i sam rap se promijenio.   

 Koji su planovi za nastupe, gdje te možemo vidjeti i čuti ovog ljeta?

- S Kontrom i Indigom planiram neke novosti na koncertima, Indigo ima jednu novu klavijaturu, bit će zanimljivo, malo ćemo upotpuniti live nastupe  i jedva čekam da počnemo sa svirkama.  Preko ljeta nas možete vidjeti na mnogim festivalima, pratite nas na društvenim mrežama i sve ćete saznati na vrijeme. 

Kakva je situacija glede položaja osoba s invaliditetom u tvojoj sredini u Tuzli i općenito u Bosni i Hercegovini, imaš li kakva iskustva?   

- Imam iskustvo kao sudionik kampanje za pomoć osobama u kolicima i uređenju gradskih površina za njihovo kretanje.  Proveo sam u  kolicima jedan dan, prebacio se u 'njihove cipele'  i imao priliku da prođem kroz grad te se uvjerio koliko je teško svim tim ljudima i  koliko Bosna zaostaje za zapadnim državama. Ali to je nešto što mora biti bolje. Gradske i državne strukture moraju raditi na pomoći tim ljudima  a i mi građani možemo svakodnevno nekome od osoba s invaliditetom pružiti pomoć.

Razgovarao: Marko Baković

 

Povezane vijesti