UDRUGA 'I DJECI S LJUBAVLJU' Humanitarni kalendar ‘Želimo vježbati vid’ za pomoć slabovidnim mališanima

Humanitarni kalendar za 2020. ispričat će priču o regiji Kvarner uz usporedbu s nekoliko drugih lokacija na hrvatskom Jadranu, i to kroz autentične kostime i narodne nošnje

 

Udruga '… I djeci s ljubavlju' iz Rijeke prošli je tjedan fotografiranjem članova u narodnim nošnjama Folklornog ansambla 'Zora' završila stvaranje sadržaja za humanitarni kalendar 2020. u sklopu nacionalnog projekta i istoimenog kalendara 'Želimo vježbati vid' za 2020. godinu

Udruga …I djeci s ljubavlju pokrenula je nacionalnu kampanju 'Želimo vježbati vid', koja se odvija od 2017., a čiji je cilj podizanje svijesti, edukacija građana i kampanja o problematici slabovidne djece u PGŽ i RH i problemima sa kojima se susreću roditelji djece s teškoćama vida, kao i sama djeca, kao i nedostatak adekvatne opreme. Iako prema svjetskim statistikama danas u društvu ima 40 do 50 posto slabovidnih i slijepih osoba, u RH ne postoji samostalni registar slabovidnih i slijepih osoba te djece.

Uz promotore koji se nalaze na dvanaest fotografija nastavlja se tradicija izdavanja kalendara da se promovira projekt ispričaju brojne priče o lokalnoj kulturnoj baštini Kvarnera i Jadrana Hrvatske za 2020. godinu.

Na fotografijama kalendara nalaze se članovi i sudionici u svojstvu promotora projekta:

Folklorni ansambl 'Zora'-Opatija, KUD 'Zvir'-Jelenje, Udruga 'Bakarska žena'-Bakar, KUD 'Ilija Dorčić'-Novi Vinodolski, KUD 'Jelena'-Dramalj Narodni muzej u Novom Vinodolskom.

Humanitarni kalendar za 2020. ispričat će priču o regiji Kvarner uz usporedbu s nekoliko drugih lokacija na hrvatskom Jadranu, i to kroz autentične kostime i narodne nošnje. Tradicionalni kostimi prikladno nadopunjuju prirodne i kulturme krajolike naselja koja predstavljaju, a njihova raznovrs-nost savršeno reflektira kulturnu raznovrsnost naših prostora.

Prijevod teksta projekta 'Želimo vježbati vid' na stranicama kalenadara bit će na engleskom i prvi puta na kineskiom jeziku te će se prezentirati u studenom 2019.u NR Kini u gradu Shanghaiu i Li Yan -u .

Cijena kalendara iznosi 50 kuna, a u pretprodaji se mogu naručiti putem e-mail adrese zelimovjezbativid@gmail.com, na broj telefona Udruge +385 97 611 400 i putem web stranice www.djecisljubavlju.hr

Dobrovoljna novčana sredstva uplaćuju se na IBAN HR 1423400091110338122.

Oblikovanju kalendara volonterski su doprinijeli Karlo i Livia Mjeda fotografiranjem, Lana Pajdaš interpretacijom kulturne baštine, za make up bila je zadužena Aleksandra Domijan, Ana Miškulin prevela je kalendar na kineski, a Anna Marija Uroda na engleski jezik.

Pokroviteljstvo projektu 'Želimo vježbati vid' pružili su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović , IAPB-onlus Italija ,Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Primorsko-goranska županija, gradovi Rijeka, Kastav, Novi Vinodolski, Krk, Cres i Split te općine Kostrena i Punat.

Podršku projektu pružili su Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, KBC Rijeka, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Hrvatska gospodarska komora, Udruga slijepih PGŽ, Hrvatska udruga slabovidnih 'Vidim' Split, Udruga slijepih Istarske županije te mnogobrojni građani, udruge sponzori i mediji.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti