UDRUGA SLIJEPIH MEĐIMURSKE ŽUPANIJE Program 'Vodi, pohodi' za usamljene i izolirane članove udruge

Slijepe osobe spadaju u skupinu s većom mogućnosti socijalne isključenosti zbog njihovih oslabljenih funkcionalnih sposobnosti i nemogućnosti samostalnog zadovoljavanja osnovnih životnih potreba

 

Udruga slijepih Međimurske županije provodi programe i projekte u kojima je jedna od aktivnosti posjet članovima Udruge. Ova aktivnost provodi se u sklopu trogodišnjeg programa Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku 'Vodi, pohodi!' te projekta 'Korak naprijed', koji financiraju Općine i Gradovi s područja Međimurske županije.

Predsjednica Udruge redovito pohodi izolirane i usamljene članove u svrhu poboljšanja njihovog duševnog zdravlja. Informira ih o usluzi videćeg pratitelja: mogućnostima korištenja, novostima, promjenama, dostupnosti i slično, te o pravima i mogućnostima za slijepe osobe i aktivnostima Udruge.

Osobito važna je ova aktivnost za osobe koje žive u ruralnim (slabo razvijenim i slabo naseljenim) sredinama, za one koji žive u samačkim kućanstvima te za one niskog socio-ekonomskog statusa.

Slijepe osobe spadaju u skupinu s većom mogućnosti socijalne isključenosti zbog njihovih oslabljenih funkcionalnih sposobnosti i nemogućnosti samostalnog zadovoljavanja osnovnih životnih potreba. Nepovjerenje koje se kod njih javlja zbog nedostatka vida, osjećaj nesigurnosti, straha i bespomoćnosti rezultiraju pasivnošću, niskom razinom samopouzdanja i samopoštovanja te samim time stvaraju izolaciju i osamljenost  odnosno socijalnu isključenost slijepih osoba.

Osim smanjenja izoliranosti, posjetima se ostvaruju osnovne potrebe za druženjem, a što pozitivno utječe na psihofizičko zdravlje slijepih osoba te samim time na kvalitetu njihova života.

Marina Gašparić

 

Povezane vijesti