NOVA GRADIŠKA Udruga gluhih i nagluhih provela projekt 'Job club – Centar jednakih mogućnosti'

Opći cilj projekta bio je doprinijeti povećanju stope zaposlenosti mladih osoba i osoba s invaliditetom, neovisno o stupnju obrazovanja, na području Grada Nove Gradiške i Brodsko-posavske županije, te pridonijeti njihovu socijalnom uključivanju

 

U organizaciji Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška  krajem prošlog tjedna upriličena  je završna konferencija projekta 'Job club – Centar jednakih mogućnosti'. Udruga je projekt provela u suradnji s Gradom Nova Gradiška i Industrijsko-obrtničkom školom Nova Gradiška. Projekt je odobren kroz otvoreni poziv 'Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja faza III' kojeg je provelo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

Konferencija je okupila predstavnike partnerskih institucija: zamjenicu gradonačelnika Ivanu Trupinu ispred Grada Nova Gradiška, te Mirelu Brlić Trnka ispred Industrijsko obrtničke škole; suradničkih institucija – Miru Linjaković ispred Elektrotehničke i ekonomske škole NG, te Luciju Kovre ispred Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ispostava Nova Gradiška; predstavnike lokalnih medija, korisnike projekta i predstavnike organizacije nositelja. Rezultate projekta predstavile su voditeljica projekta Nikolina Jureković i koordinatorica projekta Jelena Pirović.

Kroz 15 mjeseci provedbe organizirano je pet ciklusa edukacija, svaki u trajanju od pet trodnevnih modula (ukupno 15 dana), kojima je obuhvaćeno ukupno 63 korisnika, od čega 41 osoba ženskog spola, čime su nadmašeni projektnom aplikacijom planirani indikatori.

 

Ukupno 37 nezaposlenih i dugotrajno nezaposlenih osoba, od čega je osam osoba s invaliditetom te 26 učenika završnih razreda novogradiških srednjih škola dobilo je podršku pri zapošljavanju kroz jačanje kompetencija (s naglaskom na meke vještine) te tako povećalo svoju zapošljivost i prilagodbu lokalnom tržištu rada. Korisnici su osnaženi i povećano im je samopouzdanje, te su stekli znanja i vještine za uspješno pronalaženje posla ili pokretanje vlastitih inicijativa. Od ukupnog broja korisnika njih 21, od čega 12 ženskih osoba, je pronašlo posao nedugo nakon završetka edukacija, što je brojka koja nas izrazito veseli! Također, 14 korisnika, od čega jedna osoba s invaliditetom, nastavlja svoje obrazovanje na višim i visokoškolskim ustanovama!

Na konferenciji je, kao još jedan rezultat projekta, predstavljen i priručnik. To je praktičan alat za organizacije i edukatore unutar neformalnog obrazovanja koji žele raditi na području povećanja zapošljivosti i razvoja 8 ključnih kompetencija ili kombinacije navedenoga u lokalnom i / ili međunarodnom radu s nezaposlenim osobama, mladima i drugim ciljnim skupinama koji omogućuje čitateljima da steknu sveobuhvatno znanje i metode potrebne za oblikovanje i provedbu aktivnosti neformalnog obrazovanja u svrhu povećanja zapošljivosti, te repliciranje istovjetnih ili sličnih aktivnosti sa svojim ciljnim skupinama.

Svoje su dojmove podijelile polaznice prve i pete grupe, Valentina Stojaković i Nikolina Karakašić, koje su izrazile iznimno zadovoljstvo pruženim edukacijama, te naglasile važnost stečenih znanja i vještina u njihovom svakodnevnom životu i poslu.

Prisutnima su se obratile i Mirela Brlić Trnka ispred Industrijsko obrtničke škole, te zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina ispred Grada Nova Gradiška, institucija koje su bile partneri u provedbi ovog projekta. Obje su naglasile kako je partnerstvo bilo izrazito pozitivno i produktivno, što je vidljivo iz postignutih rezultata; te volju za uključivanjem u buduće projekte istog ili sličnog karaktera. Također, predstavnica suradničke Elektrotehničke i ekonomske škole Mira Linjaković pohvalila je provedbu projekta, te naglasila kako je za učenike ova vrsta edukacije (op.a. neformalna edukacija) izrazito korisna jer omogućuje stjecanje onih znanja i vještina koje im nisu dostupne u sustavu formalnog obrazovanja, te ih na taj način priprema za tržište rada.

Na kraju konferencije voditeljica projekta je izrazila zahvalnost svima koji su doprinijeli uspješnoj provedbi projekta, korisnicima koji su aktivno i predano sudjelovali u edukacijama, te medijima koji su pratili ovaj projekt.

Anita Blažinović