DVOSTRUKA INKLUZIJA Model zapošljavanja osoba s invaliditetom kao pomoćnika drugim osobama s invaliditetom

Akademijom upravlja RCM iz Washingtona, tvrtka koja pruža podršku osobama s invaliditetom. Njihov je cilj pružiti karijerne mogućnosti osobama s invaliditetom, a ujedno se pozabaviti nedostatkom kućnih pomoćnika

 

Carmela Mack želi pomagati osobama s invaliditetom jer i sama zna kakav je osjećaj biti isključena.

18-godišnjakinja s oštećenjem sluha studentica je Akademije za direktne usluge (Direct Service Professional - DSP, op. a.) iz Washingtona, gdje planira steći certifikat za rad na terenu kao pomoćnik osobama s invaliditetom.

- Nema dovoljno ljudi koji se pokušavaju zalagati za osobe s invaliditetom - kaže Mack.

- Obožavat ću ovaj posao jer sam prošla kroz ovo i znam kakav je osjećaj kada me ne podržavaju. Mogu se povezati s njima jer sam to bila ja.

Akademijom upravlja RCM iz Washingtona, tvrtka koja pruža podršku osobama s invaliditetom. Njihov je cilj dvostruk - pružiti karijerne mogućnosti osobama s invaliditetom, a ujedno se pozabaviti nedostatkom kućnih pomoćnika i DSP-a.

- Iskreno, iz poslovne perspektive, dobra poslovna praksa je dobiti zaposlenika koji je potpuno obučen i kvalificiran - izjavila je Susan Brooks, menadžerica za RCM. Dodala je da za pomoćnika ‘postoji razina razumijevanja i suosjećanja i strasti prema onome što rade, kao i težnja da nekome pomogne da postigne jednakost’.

Ostalih jedanaest učenika na tečaju ima autizam ili druge razvojne ili intelektualne teškoće. Grupa je druga koja se upisala u program. Skupina od devet srednjoškolaca s invaliditetom diplomirala je prošlog proljeća, a najmanje jedan sada radi kao pomoćnik, kaže Brooks.

DSP-ovi pomažu osobama s intelektualnim i razvojnim poteškoćama da žive samostalnije pomažući im u svakodnevnim zadacima kao što su kupanje, kuhanje, čišćenje i prijevoz, piše Disability Scoop.

DSP akademija je besplatna za sudionike, a financijska sredstva dolaze iz washingtonskog Ureda za usluge za osobe s invaliditetom. Oni koji se zaposle kao DSP-ovi obično su plaćeni putem Medicaida, s prosječnom plaćom od jedanaest do dvanaest dolara po satu, prema podacima američkog Ministarstva rada.

Nastavni plan akademije udovoljava standardima DSP certificiranja, uključujući oživljavanje i prvu pomoć, uz dodatne profesionalne vještine.

Sudionici proučavaju povijest prava osoba s invaliditetom, a istovremeno uče kako planirati aktivnosti i kretati se u javnim prijevozom.

Kandidati moraju imati srednjoškolsku diplomu i važeću vozačku dozvolu te položiti pozadinsku provjeru. Moraju biti sposobni čitati i pisati i moći kritički razmišljati, kaže Brooks.

Potencijalni poslodavci podržavaju program i priliku za nove zaposlenike, istaknula je Brooks.

Samo oko 20 posto osoba s invaliditetom je zaposleno, prema podacima američkog Ministarstva rada. Istodobno, godišnja stopa DSP-ova koji napuštaju posao iznosi 45 posto, rekla je Gabrielle Sedor, glavna direktorica Američke mreže mogućnosti i resursa zajednice, trgovačke skupine za pružatelje usluga osobama s invaliditetom.

Programi obuke poput DSP akademije pomažu osobama s invaliditetom da se osjećaju ‘uključenima, podržanima i osnaženima’, kaže Sedor.

- Svjesni smo da osobe s invaliditetom mogu snažno pridonijeti bilo kojoj radnoj snazi.

Sedor je rekla da njezina grupa radi na izradi saveznog zakon, kako bi državama ponudila bespovratna sredstva za financiranje sličnih programa izvan Washingtona.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti