POŽEGA Gradonačelnik Puljašić primio asistente za učenike teškoćama u razvoju

Projekt ima za cilj olakšati integraciju učenika s teškoćama u razvoju, njihovo emocionalno funkcioniranje, poboljšanje obrazovnih postignuća i unaprijediti kvalitetu njihova školovanje, ali i povećati zapošljivost nezaposlenih osoba

 

Projektom 'PETICA ZA DVOJE – Pomoć – Edukacija – Tim – Integracija – Ciljanost – Afirmacija ZA DVOJE – IV. Faza' osigurani su pomoćnici u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju u tri osnovne škole s područja Grada Požege.

Projekt je sufinancirala EU iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa 'Učinkoviti ljudski potencijali' 2014. – 2020. u sklopu otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga 'Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno – obrazovnim ustanovama, faza III.'

Korisnik ovoga projekta je Grad Požega kao osnivač osnovnih škola na području Grada u kojima se on provodi, a pomoćnike je danas, na prvi dan škole, primio gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

- Vidjele ste da je u OŠ Julija Kempfa bila jedna inicijativa roditelja zbog postupka Ministarstva znanosti i obrazovanja. Prema informacijama s kojima raspolažemo, taj će problem u najskorijem roku biti riješen, odnosno bit će nam odobreno dodatnih šest pomoćnika u nastavi koji će također biti financirani iz projekta. Vaš rad se kroz ove godine pokazao izuzetno važnim i svatko od vas je sigurno pružio puno djeci kako bi napredovala. Znam da vaš posao nije lak, hvala vam na svemu što radite, a mi smo tu da vam pomognemo ako dođe do problema. Želim vam uspješnu još jednu školsku godinu – poručio je gradonačelnik Puljašić.

Trajanje projekta je 48 mjeseci, a ukupna mu je vrijednost 6.342.252 kuna, od čega je EU sufinancirala 5.834.871,84 kune bespovratnih sredstava, dok ostatak iznosa sufinancira Grad Požega. Projekt obuhvaća 38 učenika s teškoćama u razvoju koji će imati podršku 28 pomoćnika u nastavi – 14 pomoćnika u OŠ Julija Kempfa, 8 pomoćnika u OŠ Antuna Kanižlića i 6 pomoćnika u OŠ 'Dobriša Cesarić'.

Projekt ima za cilj olakšati integraciju učenika s teškoćama u razvoju, njihovo emocionalno funkcioniranje, poboljšanje obrazovnih postignuća i unaprijediti kvalitetu njihova školovanje, ali i povećati zapošljivost nezaposlenih osoba.

Anita Blažinović