KRAJ DRAME Dječak s autizmom iz Slavonskog Broda dobit će svog pomoćnika u nastavi

Otac učenika Osnovne škole Bogoslav Šulek na prvi je dan škole objavio fotografiju svoga sina, dječaka s autizmom, kako sjedi i plače ispred škole čekajući pomoćnika u nastavi

 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo je jučer da je pomoćnik u nastavi za učenika, čija je fotografija u ponedjeljak objavljena na društvenim mrežama i u medijima, odobren na vrijeme, a Grad Slavonski Brod izvijestio je da je posrijedi bila pogrešna procjena škole da mu prvoga dana nastave pomoćnik nije potreban.

Podsjetimo, otac učenika Osnovne škole Bogoslav Šulek na prvi je dan škole objavio fotografiju svoga sina s autizmom kako sjedi i plače ispred škole čekajući pomoćnika u nastavi.

Nakon što se objava proširila društvenim mrežama i izazvala snažnu reakciju javnosti, Grad Slavonski Brod jučer je priopćio kako je prvoga dana nastave bila organizirana samo priredba za djecu i roditelje, nakon koje je uslijedilo upoznavanje s učiteljicom, te da nastave toga dana nije bilo, piše Hina.

- Žao nam je ako je zbog krive procjene, umjesto pun smijeha, za neke prvi dan škole bio stresan. Već od danas, kada kreće redovna nastava, pomoćnici će biti uz učenike kojima su dodijeljeni, o čemu su i roditelji pravovremeno obaviješteni - napisali su u priopćenju.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je potvrdio i da je tom učeniku na vrijeme, još 28. srpnja odobren pomoćnik u nastavi, a Grad Slavonski Brod ističe da će pomoćnici biti uz učenike kojima su dodijeljeni.

Odgovarajući na očevu primjedbu da je na troje djece samo jedan pomoćnik u nastavi, iz ministarstva su objasnili kako je učenik polaznik posebnog razreda, u koji ide s još petero učenika, te da su u tom razrednom odjelu tri pomoćnika u nastavi i učiteljica koja je edukacijski-rehabilitator.

Učenik s fotografije dijeli pomoćnika u nastavi s još dvoje djece, dok su ostali pomoćnici dodijeljeni drugim učenicima iz razreda.

- Dakle, na šest učenika dolaze četiri odrasle osobe - ističu iz ministarstva, dodajući da jedan pomoćnik, prema odredbama Pravilnika, može pružati potporu više učenika.

Kasnije popodne, javlja HRT, iz Grada su obavijestili da su dječaku osigurali osobnog pomoćnika u nastavi.

- Na inicijativu Grada Slavonskog Broda dječak prvog razreda Osnovne škole Bogoslav Šulek koji je pomoćnika u nastavi trebao dijeliti s još dvoje djece, od sutra dobiva svog osobnog pomoćnika - napisali su.

- Naime, potaknut informacijom ravnateljice OŠ Hugo Badalić o izostanku s nastave dvije sestre kojima je za školsku godinu 2019./2020. dodijeljen pomoćnik u nastavi, a za koje su postojale opravdane indicije da su s obitelji odselile iz Hrvatske, Grad Slavonski Brod odmah je poduzeo sve kako bi utvrdio realno stanje, imajući u vidu slučaj dječaka koji je posljednja dva dana privukao pozornost javnosti.

- Nakon što je od strane ravnateljice OŠ Hugo Badalić provjereno da je obitelj odselila iz Slavonskog Broda, nastojeći izaći u susret dječaku prvog razreda OŠ Bogoslav Šulek koji je pomoćnika u nastavi trebao dijeliti s još dvoje djece, Grad Slavonski Brod promptno je kontaktirao Ministarstvo znanosti i obrazovanja te ih obavijestio o novonastalim okolnostima uz molbu da se pomoćnik preusmjeri dječaku u Osnovnoj školi Bogoslav Šulek.

- Zahvaljujući inicijativi Grada Slavonskog Broda te brzoj reakciji resornog Ministarstva koje je prepoznalo ovu priliku, dječaku je dodijeljen osobni pomoćnik u nastavi koji će mu već od sutra pomagati u svakodnevnim školskim obvezama - navodi se u priopćenju Grada.

O problemu su se oglasili iz Građanske inicijative ‘Pomozimo djeci s invaliitetom’.

- Smatrali smo da će donošenjem Pravilnika o pomoćnicima u nastavi biti donešen pravni okvir koji će omogućiti sustavno rješenje ove problematike. Nažalost, ministarstvo je, bez uvažavanja javne rasprave, objavilo Pravilnik koji je u mnogim dijelovima bio manjkav i na štetu djece s teškoćama u razvoju. Tako će preko 180 djece koja su do sada imala pomoćnike i kojima su povjerenstva u uredima državne uprave po županijama utvrdila da trebaju potporu pomoćnika, u školu krenuti bez njih.

- Još je gora situacija u sustavu obrazovanja koji je pod Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, jer zbog kašnjenja natječaja stotine djece, prema nekim procjenama preko 600, krenut će u školu ili, još izglednije, ostati će kod kuće zato jer ministarstvo nije na vrijeme provelo natječaj za udruge - upozoravaju iz inicijative.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti