MOJA PRIČA Iva Tadić, predsjednica udruge pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju PUN-Hr

Pomoćnici djeci znače sve - mi smo logopedi, socijalni pedagozi, psiholozi, roditelji. Mi moramo procijeniti kada će oni imati loš dan. Mi smo djeci sve, poručila je predsjednica Tadić

 

Iva je predsjednica Udruge pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj PUN-Hr od njezinoga osnivanja 2018. godine. Osim što je predsjednica, ona je i aktivistica, volonterka i kordinatorica Udruge Franak za središnju Hrvatsku.

- Završila sam prvostupničku ekonomiju, ali sam se educirala za pomoćnika u nastavi. 2014. godine sam diplomirala na temu unapređenje prodaje u ljekarni, gdje uz rad u Udruzi PUN-a i danas radim. Udrugu je osnovalo jedanaest osnivača u studenome prošle godine s ciljem poboljšanja uvjeta u kojima trenutno rade pomoćnici u nastavi koji pridonose dobrobiti učenicima s teškoćama i njihovim roditeljima - kaže Iva.

Udruga trenutno broji oko 83 člana. Svi su oni volonteri koji su osim svoga zanimanja educirani kao pomoćnici u nastavi, koji su djeci s teškoćama sve.

- Pomoćnici djeci znače sve, mi smo logopedi, socijalni pedagozi, psiholozi, roditelji. Mi moramo procjeniti kada će oni imati loš dan. Mi smo djeci sve - kaže predsjednica Tadić.

Postoji nekoliko problema koje udruga nastoji riješiti. Njihov najveći problem je financiranje koje osiguravaju različiti izvori - od projekata lokalne uprave, Ministarstva znanosti i obrazovanja do različitih projekata Europske Unije. Drugi problem je nepostojanje pomoćnika u nastavi kao zanimanja.

- Svrstani smo u ostale radnike, odnosno mi smo tehnička podrška, ali radimo puno više od toga. Potrebno je prilagoditi se djetetu, pa nerijetko imamo i ulogu učitelja - objašnjava predsjednica.

Osim svega navedenog, razlikuju se i uvjeti rada između škola, gradova i županija.

- Ne postojni određena satnica, pa je ona negdje viša, a negdje manja. Neki rade na ugovor o djelu, a često se događa da svake godine rade u drugoj školi.

- Želimo svi ugovor o radu na četiri godine jer je to odgovorno i zahtjevno zanimanje, a takvi su ugovori u interesu djece, jer bi četiri godine bila sigurna da imaju svojeg pomoćnika u nastavi - kaže Tadić.

Aktivnosti koje provodi udruga su većinom radionice ili dani otvorenih vrata, gdje građani mogu saznati kako i na koji način pomoći učeniku, s kakvim materijalima se služe, ali i odgovore na mnoga druga pitanja. Posebno je bila zanimljiva radionica gdje su djecu iz centra Tomislav Špoljar iz Varaždina uključili u izradu medalja za 25. varaždinski polumaraton. U subotu 21. rujna Hrvatska zajednica za Down sindrom i Udruga Down Zagreb održat će susrete i edukaciju 'Kako uče djeca sa sindromom Down' u trajanju od osam sati za roditelje, pomoćnike u nastavi, učitelje razredne i predmetne nastave i stručne suradnike.

Zbog zahtjeva za pomoćnike u nastavi koje su podnjeli roditelji i škole za 800 djece, koje ministarstvo znanosti i obrazovanja nije riješilo do početka nove školske godine, ove subote na Europskome trgu održan je prosvjed inicijative 'Škola za sve'. Na tom prosvjedu predsjednica je svim okupljenima poručila kako sva djeca imaju pravo na jednakost, da im se treba omogućiti ravnopravno školovanje, ali se trebaju poštovati prava radnika svih pomoćnika koji su djeci sve. Za kraj našeg razgovora, predsjednica mi je rekla kako je zadovoljna odazivom građana na prosvjed te da će se oni i dalje truditi u ostvarivanju svojih ciljeva.

Dejana Rakić

 

Povezane vijesti