JESEN U ČUČERJU Ustanova URIHO u sklopu manifestacije predstavila dio svojih proizvoda

Ovakve manifestacije su odlična promocija za ustanovu URIHO i sve ono što rade osobe s invaliditetom, što podiže cjelokupni image ustanove, samih osoba s invaliditetom, njihovih mogućnosti, znanja, vještina i kreativnosti

 

Vijeće Gradske četvrti Gornja Dubrava i Vijeće mjesnog odbora Čučerje organiziralo je tradicionalnu kulturno-umjetničku, gastronomsku, sportsku i gospodarsku manifestaciju Jesen u Čučerju 2019., koja je održana ove subote, 21. rujna 2019.

jesen u čučerju (9) jesen u čučerju (8) jesen u čučerju (7) jesen u čučerju (6) jesen u čučerju (5) jesen u čučerju (4) jesen u čučerju (3) jesen u čučerju (2) jesen u čučerju (1) Cilj manifestacije je očuvanje autohtonih tradicionalnih proizvoda, njegovanje starih zanata i obrta koji, uz očuvanje kulturnih vrijednosti, ovaj kraj čine posebno atraktivnim. Manifestacijom se također želi upotpuniti turistička ponuda grada Zagreba i Zagrebačke županije, naglasiti značaj razvijanja poduzetništva te promovirati učeničke zadruge i OPG-ove, čime će se povećati njihova konkurentnost na tržištu.

Sve je počelo još u jutarnjim satima - biciklijadom za sve uzraste s ciljem podizanja svijesti građana o potrebi kretanja i korištenju bicikla.

Posjetitelji  su također mogli uživati u rapsodiji okusa i mirisa jer je priređeno natjecanje u pripremi tradicionalnih jela. Gulaši, štrudle, štrukli, 'tijenke' i 'digane' gibanice zadale su ocjenjivačkoj  komisiji, na čelu s poznatim kuharom Brankom Čukeljom, zaista teške muke.

Manifestacija je ponudila i bogat Regionalni sajam poduzetništva koji je obuhvatio:

- Eko-etno sajam

- Sajam učeničkog poduzetništva

- Sajam poduzetništva osoba s invaliditetom

- Sajam poduzetništva osoba treće životne dobi

- Zdrave stilove prehrane

Kulturno-umjetnički program začinili su nastupi kulturno-umjetničkih društava, tamburaškog sastava 'Sad ili nikad', dječjih i učeničkih zborova te dječje kreativno-likovne radionice i izložba radova koju je organizirao SmArt Ideas Lab.

- Ovo je manifestacija kojom želimo potaknuti sugrađane na druženje, da ih potaknemo na razne aktivnosti u prirodi, da vide ljepote i mogućnosti Gradske četvrti Gornja Dubrava i samog mjesta Čučerje. Manifestacija je i inkluzivnog karaktera jer Vijeće Gradske četvrti Gornja Dubrava ima suradnju s udrugama osoba s invaliditetom i nastojimo promovirati poduzetništvo osoba s invaliditetom - rekao je Damir Oniško, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava.

- Ovakve manifestacije su odlična promocija za ustanovu URIHO i sve ono što rade osobe s invaliditetom, što podiže cjelokupni image ustanove, samih osoba s invaliditetom, njihovih mogućnosti, znanja, vještina i kreativnosti. Danas izlažemo keramičke cipelice, lutke, životinje od tekstila, majice Purger i Purgerica, dio S-chool asortimana - rekle su Vesna Zećirević i Martina Fabijanić iz ustanove URIHO.

 

Na Jeseni u Čučerju 2019. svoje je mjesto pronašla i udruga 'Bingo pčelarenje - sretno pčelarenje', a bogat asortiman proizvoda za koje su zaslužne pčelice predstavila je osoba s invaliditetom, pčelarka, psihoterapeutkinja i apiterapeutkinja, Jadranka Luketa, i ovom prilikom istaknula kako je inkluzivno pčelarenje postalo hit u svijetu.

Učenici Škole za medicinske sestre Vrapče su uz osoblje iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' besplatno posjetiteljima mjerili šećer u krvi i tlak kako bi podsjetili na prevenciju i sprečavanje mnogih teških bolesti.

Suradnici u projekt bili su Turistička zajednica Grada Zagreba, Udruženje obrtnika grada Zagreba, Agencija za odgoj i obrazovanje, SmArt Ideas Lab., Hrvatska obrtnička komora Zagreb,  Prehrambeno-tehnološka škola, Obrtnička komora Zagreb, Centar za autizam i Narodno sveučilište Dubrava - Kulturni centar.

Na manifestaciji su bili nazočni izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Natalija Prica Oreški, zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba dr. sc. Irena Cojner, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Donja Dubrava Milan Draženović, ravnateljica Dječjeg vrtića Ivane Brlić Mažuranić Mira Božić, prorektor Sveučilšta u Zagrebu Miljenko Šimpraga.

Manifestaciji su nazočili i vijećnici Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava Ninoslav Vranješ, Josip Pasariček, Neda Kovačević, Avni Osmani, Ilija Sliško, viječnici Vijeća Gradske četvrti Donja Dubrava Damir Perica, predsjednik VMO Dobri Dol Zvonko Rutar, vijećnici VMO GČ Gornja Dubrava Dalibor Kelčec-Pester, Dijana Bačani, Ljiljana Čolo, Jadranka Milivojević, Slavica Mišetić.

Nadalje, bili su nazočni i ravnatelji osnovnih i srednjih škola - ravnatelj Prehrambeno-tehnološke škole Zagreb Josip Šestak, ravnatelj Agronomske škole Ivica Marinić, ravnatelj Industrijsko-strojarske škole Nenad Pavlinić, ravnatelj Srednje škole Pakrac Dario Čilić, ravnateljica Osnovne škole Čučerje Vesna Orešković, ravnateljica Osnovne škole Antuna Mihanovića Beatrica Šurbek, ravnateljica Doma za starije osobe Milica Sučić, ravnateljica Centra za autizam Žarka Klopotan te predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar.

Organizacijski odbor se sastojao od voditelja/koordinatora, predsjednice Vijeća mjesnog odbora Čučerje Zvjezdane Žuglić, vijećnice u Vijeću Gradske četvrti Gornja Dubrava mr.sc. Andreje Marcetić, te članova Ivana Podvorca, člana VMO Čučerje, direktorice SmArt Ideas Lab-a dr. sc. Ivane Lončarek, predsjednika Narodnog sveučilišta Dubrava Željka Šturlića, predsjednika Udruge Liepe moje Čučerje zelene Mladena Prežeca i vijećnika u Vijeću Gradske četvrti Gornja Dubrava Ilije Sliška.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti