NAJAVA Obilježavanje dana Udruge invalida rada Zagreba

Od svog osnutka davne 1966. godine do današnjih dana, udruga se prometnula u prepoznatljivog zaštitnika prava invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom

 

Udruga invalida rada Zagreba (UIR Zagreba), kao najveće udruženje invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom Grada Zagreba i Zagrebačke županije, obilježit će 26. i 27. rujna 2019. dvodnevnim programom, pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, svoj dan, odnosno 53. obljetnicu svog osnutka.

Od svog osnutka davne 1966. godine do današnjih dana, udruga se prometnula u prepoznatljivog zaštitnika prava invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom i bitnog inicijatora brojnih pozitivnih društenih promjena u korist spomenute populacije. Zahvaljujući predanosti svojim ciljevima, kao i svojim članovima, UIR Zagreba je, neovisno o težini trenutka u kojem se naše društvo nalazilo, nastavila rasti te danas predstavlja najveću udrugu ove vrste u Republici Hrvatskoj.

- Invalidi rada su društveno najheterogenija skupina osoba s invaliditetom i uključuje znatan broj osoba, čiji invaliditet nije nužno vidljiv golim okom. Upravo iz tog razloga te su osobe često izložene diskriminaciji koja prvenstveno proizlazi iz neznanja te nerazumijevanja. Nadamo se da ćemo edukativnom tribinom uspjeti djelovati na umanjenje te velike društvene anomalije i ovim putem pozivamo i vašu publiku da kažu odgovorno 'NE' svakom obliku diskriminacije osoba s invaliditetom neovisno o njegovoj (ne)vidljivosti - izjavila je Nada Vorkapić, predsjednica UIR Zagreba.

Prvog dana programa održat će se edukativna tribina simbolična naziva '(Ne)vidljivi' u Hotelu 'Antunović' uz svečanu dodjelu nagrada, priznanja i zahvalnica članovima, pojedincima i pravnim osobama zaslužnima za današnju prepoznatljivost i dobro ime UIR Zagreba, dok je drugi dan programa rezerviran za izložbu fotografija i plesnu večer.

Kako je objašnjeno, naziv tribine vezan je uz činjenicu česte i porazne društvene diskriminacije onih invalida rada te ostalih osoba s invaliditetom čije tjelesno oštećenje i/ili invaliditet nisu uvijek okom vidljivi. Na tribini, koja šalje jasnu poruku nulte tolerancije prema svakom obliku diskriminacije invaliditeta, sudjelovat će predstavnici Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji vode Registar osoba s invaliditetom te pravni savjetnik u UIR Zagreba.

- Pojašnjavajući zakonske pojmove, postupke i principe vještačenja, kao i vezana statusna prava, predavači će se potruditi okupljenom auditoriju otkriti brojna lica invaliditeta i na taj način izravno utjecati na neznanje kao temeljni izvor društvene diskriminacije - istaknuto je.

Na sam rođendan UIR Zagreba, 27. rujna, u prostorijama udruge na adresi Nova cesta 86, organizirat će se otvorenje izložbe fotografija 'Leptiri i vretenci' autorice Dunje Kolar, članice i volonterke UIR Zagreba, nakon čega će se nastaviti plesnom večeri uz živu glazbu volontera.

- Ovim putem pozivamo sve građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije da zajedno s nama proslave rođendan UIR Zagreba u petak, 27. rujna, u 16 sati - stoji u pozivu.

Klaudija Klanjčić

 

 

Povezane vijesti