ZAGREB Europski tjedan mobilnosti protekao u znaku digitalne pristupačnosti

Osim jačanja inkluzivnosti, povećana pristupačnost digitalnih sadržaja doprinijet će većoj učinkovitosti ostvarenja prava osoba s invaliditetom na informaciju

 

U organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske - SOIH i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, a u suradnji s Uredom povjerenika za informiranje, 22. rujna 2019. godine na Cvjetnom trgu u Zagrebu, održan je događaj pokretanja Kampanje 'Za pokret', kampanje za promicanje i primjenu Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora.

Imala je za cilj promovirati pravo na digitalnu pristupačnost. Važno je naglasiti kako će se osiguranjem standarda pristupačnosti povećati transparentnost tijela javne vlasti, jer će informacije koje proaktivno objavljuju tijela javne vlasti biti dostupnije osobama s raznim oblicima smetnji (vizualnim, auditivnim, motoričkim, kognitivnim). Osim jačanja inkluzivnosti, povećana pristupačnost sadržaja doprinijet će većoj učinkovitosti ostvarenja prava na informaciju ali i drugih prava koja se ostvaruju korištenjem informatičkih tehnologija.

Završnoj svečanosti, održanoj 22. rujna na zagrebačkom Cvjetnom trgu, nazočio je i državni tajnik Bernard Gršić.

- Pozdravljam svaku inicijativu koja proizlazi iz ovog zakona, iz života i potreba građana Republike Hrvatske, osobito onih koji imaju bilo kakvih poteškoća u korištenju digitalnih tehnologija i pristupa sadržaju putem digitalnih tehnologija. Smatram da je ovaj zakon jedan veliki iskorak u Hrvatskoj, jer Hrvatska na taj način postaje bolje, kvalitetnije društvo, a osobito zato što vodi brigu o svim građanima, o onima koji imaju poteškoće, invalidima i svima koji imaju teškoća u korištenju digitalnih tehologija. Stoga sam ponosan na ovaj zakon i na sve one koji su sudjelovali u njegovoj izradi. Od strane Središnjeg državnog ureda mogu samo reći da će ova tema uvijek imati status broj jedan u našem Uredu i biti otvorena za inicijative i poticaje da svaki digitalni sadržaj dođe do svakog građanina Republike Hrvatske. Dakle, nema digitalnog društva ako u njega nisu uključeni svi građani - kazao je Grašić.

- Jednom će doći vrijeme kad ćemo lakše živjeti s predrasudama, ali u svijetu koji je pristupačan bit će lakše. Želimo pristupačne web-stranice i pristupačan softver, pogotovo ako se radi o javnom sektoru, a ponajviše u području javnih natječaja da možemo kao osobe s invaliditetom sami ispunjavati natječaje i slično - kazao je Predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić.

- Zahvaljujem državnom tajniku jer smo kroz dva čitanja doista dobro 'izbrusili' ovaj zakon i državni tajnik založio se kako bi što prije bio donesen jer bila je velika želja da učinimo korak naprijed kada je ova vrsta pristupačnosti u pitanju - kazala je saborska zastupnica Ljubica Lukačić.

- Mi ćemo svoju zadaću obavljati s posebnom radošću i odgovornošću. Budite uvjereni da ćemo tako činiti. Nismo jako kapacitirani, ali one kapacitete koje imamo, ljude koji to hoće raditi, oni su posebno i motivirani - istaknuo je tom prigodom Povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan.

Podsjetimo, u Europskoj uniji donesena je Direktiva 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća 26. listopada 2016. o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora s ciljem da se olakša pristup javnim uslugama i informacijama koji će pomoći svim korisnicima u svakodnevnom životu, pružiti široki spektar informacija i usluga na internetu koje su ključne za javnost i osigurati bolju kvalitetu života odnosno veću digitalnu uključenost. Navedena Direktiva transponirana je u nacionalno zakonodavstvo kroz Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora (NN 17/2019).

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti