BOLEST S TISUĆU LICA Hrvatski simpozij oboljelih od multiple skleroze u Đurđevcu

Posebna pažnja ove je godine posvećena pravu na palijativnu skrb, novostima u liječenju i pedijatrijskoj skrbi oboljelih od MS-a

 

U Đurđevcu je od 27. do 29. rujna, u organizaciji Saveza društava multiple skleroze Hrvatske, održan XII. Hrvatski simpozij oboljelih od multiple skleroze. Na simpoziju su sudjelovale osobe s multiplom sklerozom iz županijskih udruga iz cijele Hrvatske, stručnjaci i predstavnici različitih institucija, a posebna pažnja ove je godine posvećena pravu na palijativnu skrb, novostima u liječenju i pedijatrijskoj skrbi oboljelih od MS-a, objavljeno je na Posi.hr.

Otvarajući simpozij, predsjednica Saveza Branka Lukić istaknula je kako je ovaj simpozij poseban po tome što se ove godine obilježava 40. obljetnica od kada je započelo organizirano djelovanje i udruživanje osoba s multiplom sklerozom u svrhu međusobne pomoći i podrške. Naime, 26. rujna 1979. godine u Rijeci, uz prisustvovanje oboljelih od multiple skleroze i neurologa iz Rijeke i Zagreba, osnovano prvo 'Udruženje za pomoć oboljelima od multiple skleroze i srodnih bolesti Hrvatske'. Danas u Hrvatskoj djeluje 23 udruga udruženih u Savez društava multiple skleroze Hrvatske.

 

Multipla skleroza (MS) je najčešća upalna autoimuna demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sustava (mozga i leđne moždine). Pretežno je to bolest mladih osoba, a kod većine bolesnika se znaci bolesti javljaju između 20. i 45. godine života, rijetko prije 15. i nakon 55. godine. Žene obolijevaju dva puta češće od muškaraca. Bolest je češća u zemljama koje su smještene između 40. i 65. stupnja sjeverne geografske širine, što je vjerojatno povezano s manjim brojem sunčanih dana i manjkom vitamina D, a vrlo je rijetka u tropima i na Dalekom istoku.

Svečanom otvorenju u ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovao je i sudjelovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić, istaknuvši kako se osobe oboljele od MS-a Uredu pravobraniteljice najčešće obraćaju s pitanjima i predstavkama vezanim za područje rada. Također, istaknuta je važnosti donošenja i uređenja inkluzivnog dodatka i sustava asistencije za osobe oboljele od multiple skleroze, što su područja vrlo važna za sve osobe s invaliditetom, a danas i predmetom razmatranja u cilju donošenja odgovarajućih rješenja za poboljšanje kvalitete života osobe s invaliditetom.

Anita Blažinović

 

 

Povezane vijesti