ANKA SLONJŠAK Zašto u Splitu otvaramo područni Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Na događanje u Splitu pozvani su predstavnici institucija na državnoj, područnoj i lokalnoj razini, predstavnici javnih tijela, civilnog društva, te predstavnici akademske zajednice i medija

Anka Slonjšak

Povodom otvaranja područnog Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Splitu, pravobraniteljica Anka Slonjšak  u 9,30 sati u Hotelu Park (Hatzeov perivoj 3), organizira skup te konferenciju za medije i ostalu zainteresiranu javnost. Za tu je prigodu pravobraniteljica za osobe s invaliditetom uputila i priopćenje koje objavljujemo u cijelosti:

- Nezadovoljstvo osoba s invaliditetom zbog slabe dostupnosti usluga i nedovoljne informiranosti o pravima i mogućnostima, te načinima njihova ostvarivanja u dijelovima Hrvatske udaljenima od Zagreba, pokrenulo je već ranije inicijative da se osnivanjem područnih ureda pravobranitelj za osobe s invaliditetom približi osobama s invaliditetom u svim područjima Republike Hrvatske. Time bi se poticao ravnomjeran razvoj resursa koji doprinose većoj uključenosti, sigurnosti i izjednačavanju zaštite prava osoba s invaliditetom neovisno o tome gdje žive.

Budući da na područjima Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko- neretvanske županije, s pripadajućim otočjima živi više od 98.488 osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, značajan broj osoba svakodnevno se suočava s nizom problema u ostvarivanju svojim prava u raznim područjima života. S ciljem olakšavanja pristupa informacijama i podnošenja pritužbi građana, posebice za osobe koje žive u ruralnim dijelovima navedenih područja koje nemaju adekvatnu dostupnost potrebnih usluga koje osiguravaju uključenost i neovisnost osobama s invaliditetom, pokazuje se potrebnim da slijedeći područni ured otvorimo upravo  u Splitu. S obzirom na gospodarske i demografske trendove, interes nam je da osobe s invaliditetom dobiju što dostupniju zaštitu svojih  prava u sredinama u kojima žive, a čemu će otvaranje ovog ureda za područje Dalmacije zasigurno doprinijeti – navodi se u priopćenju pravobraniteljice Slonjšak.

Anka Slonjšak dala bi izjavu za medije prije početka skupa, odnosno u 9,20 sati.

Na događanje su pozvani predstavnici institucija na državnoj, područnoj i lokalnoj razini, predstavnici javnih tijela, civilnog društva, te predstavnici akademske zajednice i medija.

In Portal

 

Povezane vijesti