KONAČNO Split dobio Područni ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom

Pravobraniteljica Slonjšak istaknula je kako će splitski Ured pružati pomoć osobama s invaliditetom u četiri dalmatinske županije koje se ovaj način imaju prilike lakše ostvariti svoja zakonska i ljudska prava

 

Od 10. listopada 2019. u ulici Domovinskog rata 44 s radom će započeti Područni ured Pravobranitelja za osobe s invaliditetom.

Tako će nakon Zagreba i Osijeka, korisnici iz Splita, ali i cijele Dalmacije, dobiti mogućnost izravno koristiti usluge i pomoć nezavisne državne institucije čija je osnovna uloga zaštita, praćenje i promicanje prava i interesa osoba s invaliditetom.

Na svečanosti u srijedu povodom otvaranja splitskog Ureda, koju je svojim dolaskom uveličala i resorna ministrica Vesna Bedeković, bilo je posebno dirljivo i veselo, a za dobrodošlicu pravobraniteljici Anki Slonjšak, suradnicima te brojnim visokim uzvanicima, prijateljima i partnerima, pobrinuli su se uvijek raspjevani i nasmijani i članovi i članice Udruge Srce.

Dirnuta toplim splitskim dočekom pravobraniteljica Slonjšak istaknula je kako će splitski Ured pružati pomoć za osobe s invaliditetom iz četiri dalmatinske županije, koje se na ovaj način imaju prilike izravnije i lakše informirati, savjetovati i na koncu ostvariti svoja zakonska i ljudska prava. U svom je obraćanju pravobraniteljica istaknula važnost suradnje i umreženosti svih razina vlasti, institucija i udruga civilnog društva u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom i njihovog punopravnog uključivanja u zajednicu. Istaknula je kako su mobilnost i pristupačnost obaveze svih gradova i županija te se posebno osvrnula na ulaganja u turizam koja su u rastu, a koja nedovoljno prate standard ulaganja u bolju pristupačnost hotelskim, kulturnim i drugim turističkim sadržajima.

U ime grada domaćina gradonačelnik Andro Krstulović Opara kazao je kako je otvaranje Ureda u Splitu još jedan iskorak u ostvarivanju pristupačnosti.

- Split je učinio pozitivne pomake, ali još smo daleko od cilja. Ljuti me što sve ne ide bržom dinamikom, ali radimo i rezultata ima, a vas molim da nas i dalje potičete, da nam dajete zadatke i tražite pomake. Naš je zadatak da zajedno s vama pomičemo granice i uklanjamo barijere. S vašim poticanjem učinit ćemo još više - zaključio je Opara.

Župan Blaženko Boban kazao je kako je i ovaj ured još jedan dokaz decentralizacije koja olakšava život našim sugrađanima. Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, u svojstvu izaslanice predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, istaknula je zakonske inicijative koje će primjenom ići u smjeru poboljšanja statusa i ukupne kvalitete života osoba s invaliditetom, podcrtavši izvrsnu suradnju s institutom Pučkog pravobranitelja i svih dionika čiji su prijedlozi, kritike i suradnja od ključne važnosti za sva daljnja poboljšanja za ovu kategoriju građana.

Podršku radu novog Ureda dale su i državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa te saborska zastupnica i predsjednica Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja.

Anita Blažinović

 

 

Povezane vijesti