ZAGREB Roditelji njegovatelji prosvjedovali tražeći izmjene Zakona o socijalnoj skrbi

Na prosvjedu koji su organizirali članovi udruge Sjena u suradnji s drugim udrugama, roditelji njegovatelji zatražili su regulaciju radnog odnosa uz najmanju mjesečnu plaću od 4.000 kuna

 

Oko 80 roditelja njegovatelja okupilo se danas na prosvjedu pred Ministarstvom socijalne skrbi s kojeg su ukazali na situaciju u koju su dovedene osobe s invaliditetom zbog nepoštivanja Ustava, zakona i konvencija te su zatražili od resorne ministrice da se krene u izmjene Zakona o socijalnoj skrbi.

Na prosvjedu koji su organizirali članovi udruge Sjena u suradnji s drugim udrugama, roditelji njegovatelji zatražili su regulaciju radnog odnosa uz najmanju mjesečnu plaću od 4.000 kuna, da se prava i obaveze njegovatelja urede Zakonom o njegovateljima, koji bi morao biti odvojen od Zakona o socijalnoj skrbi te da status njegovatelja bude reguliran kao radni odnos po svim zadanim smjernicama Zakona o radu tako da bi njegovatelj imao pravo na plaću, a ne naknadu, kao što to sada stoji u zakonu.

Smatraju kako se mora naći zakonski okvir koji bi i u praksi dopustio njegovateljima bolovanje i godišnji odmor.

Ako je njegovatelj roditelj ili član uže obitelji, traže da on u slučaju smrti njegovane osobe ima pravo na šest mjeseci plaćenog dopusta tijekom kojega će se integrirati u društvo i steći vještine potrebne za vraćanje na tržište rada.

- Od Ministarstva demagogije niz godina slušamo jedne te iste priče jedne te ista obećanja, ispijamo čajanke s njim, vijećamo, sastančimo i na kraju ne dobijemo apsolutno ništa. Smatramo da je voda došla do grla i da se pod hitno treba pokazati da je zbilja ovoga statusa i i životarenje koji žive roditelje njegovatelji dosta - kazala je Suzana Rešetar iz Udruge Sjena.

Kazala je da je život roditelja njegovatelja nedostojanstven, ti se roditelji muče i pate da svojoj djeci omoguće što im je zajamčeno Ustavom i svim međunarodnim poveljama i konvencijama te su narušena tjelesnog i psihičkog zdravlja.

Naglasila je da naknada od 2.000 kuna koju roditelji dobivaju nije dovoljna ni da bi da bi obavili tjedni šoping u dućanu, a kamoli preživjeli s enormnim troškovima kakve imaju cijeli mjesec.

- Ovi ljudi rade rade 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu i 365 dana u godini za 3,64 kune po satu - naglasila je Rešetar.

Poručila je i da institucije i zatvoreni odjeli u staračkim domovima nisu rješenje za njihovu djecu kada roditelji žele koristiti godišnji odmor.

Istaknula je da u slučaju smrti djeteta roditelji momentalno ostaju bez prava na korištenje toga statusa.

- Mi smo onda sirotinja teška, ostavljena na cesti, prepušteni smo birokraciji sustava, neimaštini, nesnalaženju i ono što se traži od nas je da drugi dan, prije nego što pokopamo vlastito dijete, budemo spremni za izaći na tržište rada - kazala je.

Na prosvjedu su roditelji opisivali svoja iskustva i poteškoće s kojima su suočeni, a na kraju su glasnim zazivanjem pozvali ministricu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesnu Bedeković da siđe među njih, nakon čega je to učinila njena pomoćnica Maja Vučinić Knežević.

- Vi ste plaćeni da radite za nas. Spustite se među ljude. Recite nam u oči da nemate novaca za nas, a pritom sjedite u luksuznim uredima i vozite aute koje ne možemo niti sanjati jer radnik mora tražiti socijalnu pomoć da bi preživio - poručivali su prosvjednici ministrici opetovano je pozivajući.

Pomoćnica ministrice Maja Vučinić Knežević kazala je da je ministrica u posjetu Virovitičko-podravskoj županiji, ali će vrlo brzo inicirati međuresorni sastanak te da će ministarstvo preuzeti zahtjeve prosvjednika, nakon čega će se sukladno tome postupati dalje.

- Ministrica će vrlo brzo inicirati međuresorni sastanak gdje će biti uključeno zdravstvo, rad i prosvjeta i nadamo se da će taj sastanak donijeti određene pomake jer se on ne može rješavati samo i jedino u okviru Ministarstva socijalne skrbi - poručila je Vučinić Knežević, što je izazvalo negodovanje i povike prosvjednika.

Predsjednica Udruge Sjena Sabina Lončar rekla je da daju rok dva mjeseca da se njihovi problemi riješe, nakon čega će, najavila je, izaći ponovno na ulice u još većem broju.

- Status roditelja njegovatelja je robovlasnički list i toga je dosta. Imamo prava samo na papiru - kazala je.

Hina

 

Povezane vijesti