DOBRA VIJEST Google testira novu aplikaciju namijenjenu osobama s intelektualnim teškoćama

Tehnološki gigant predstavio je novu funkcionalnost pod nazivom Action Blocks, koja omogućava korisnicima da izrade prilagođene naredbe kako bi napravili gotovo sve pritiskom na samo jednu ikonu

 

Iz Googlea kažu da rade na olakšanju upotrebe pametnih telefona osobama s kognitivnim teškoćama.

Tehnološki gigant predstavio je ovaj tjedan novu funkcionalnost pod nazivom Action Blocks, koja omogućava korisnicima da izrade prilagođene naredbe kako bi napravili gotovo sve na svojim telefonima pritiskom na samo jednu ikonu.

Značajka koja se oslanja na Google Assistant ima za cilj pojednostavljenje učestalih aktivnosti za osobe s invaliditetom, navode iz tvrtke, a prenosi Disability Scoop.

- Prisjetite se kada ste posljednji put učinili nešto naizgled jednostavno na vašem telefonu, poput rezervacije vozila. Da biste to učinili, morali ste otključati telefon, pronaći pravu aplikaciju i upisati svoju lokaciju. Proces je zahtijevao od vas da pročitate i napišete, zapamtite svoje odabire i usredotočite se na nekoliko minuta. Za 630 milijuna ljudi u svijetu s nekim oblikom kognitivnog invaliditeta, to nije tako lako - napisao je Ajit Narayanan, softverski inženjer za pristupačnost u Googleu, u ovotjednoj objavi.

Umjesto da se prisjetite svakog koraka koji je potreban za naručivanje vožnje Uberom ili Boltom, na početnom zaslonu telefona može se stvoriti jedna Action Block ikona koja služi kao vizualni znak za pokretanje niza koraka potrebnih za naručivanje vožnje.

- Action Blockovi mogu se konfigurirati da učine sve što Google Assistant može učiniti, samo jednim dodirom: nazovite voljenu osobu, podijelite svoju lokaciju, gledajte svoju omiljenu emisiju, kontrolirajte svjetla i ostalo - najavio je Narayanan.

Ova nova mogućnost nadogradnja je DIVA-e, projekta najavljenog početkom ove godine koji je imao za cilj omogućiti neverbalnim osobama da koriste Google Assistant, koji se aktivira glasom.

Značajka Action Blocks još je u fazi testiranja, kaže Narayanan, ali obitelji osoba s kognitivnim teškoćama mogu se prijaviti za isprobavanje ovog novog alata.

-  Action Blocks prvo je od naših mnogih nastojanja da osnažimo ljude s kognitivnim teškoćama, pomognemo im da steknu neovisnost, povežu se s voljenim osobama i uključe se u svijet onakvi kakvi jesu - napisao je Narayanan.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti