PROBLEM ZAPOŠLJAVANJA I PRAVA NA REHABILITACIJU U Sisku obilježen Svjetski dan cerebralne paralize

Zamjenik župana Ivan Celjak je u ponedjeljak, 7. listopada 2019. godine, zajedno s članovima Udruge osoba s invaliditetom distrofije, cerebralne i dječje paralize i osoba s ostalim tjelesnim invaliditetima grada Siska, sudjelovao u obilježavanju Svjetskog dana cerebralne paralize.

Sudionici obilježavanja su obukli zelene majice s oznakom Svjetskog dana cerebralne paralize, prošetali gradom od sjedišta udruge do sisačke Gradske vijećnice i sjedišta Sisačko-moslavačke županije.

- Sisačko-moslavačka županija ostvaruje dobru suradnju s udrugom osoba s invaliditetom. Tako županija sudjeluje u projektu prijevoza osoba s invaliditetom, a financijski podupire i njihove manifestacije na kojima se druže - rekao je dožupan Celjak.

Predsjednik Udruge Dren Dobranić, koji i sam boluje od cerebralne paralize, napomenuo je kako u Hrvatskoj od ove neizlječive bolesti boluje oko pet tisuća osoba.

- Zapravo, cerebralna paraliza nije bolest, nego stanje. Nažalost, liječnici rijetko omogućuju osobama s cerebralnom paralizom rehabilizaciju, koja bi im olakšala stanje. Jer ako rehabilitacija izostane godinu dana, stanje takve osobe osjetno se pogoršava. Zato apeliram na osobe koje rade u komisijama i liječničkim povjerenstvima da poštuju zakonske odredbe kojima imamo pravo na 21 dan rehabilitacije na godinu. Sličan je problem i sa zapošljavanjem osoba s cerebralnom paralizom, jer postoji dosta poslova koje takve osobe mogu obavljati. Zahvaljujem županiji na potpori, a podsjećam da je župan Ivo Žinić, na prošlim lokalnim izborima na svoju listu stavio i jednu osobu s invaliditetom, mene osobno, što je potvrdiulo da ipak nismo osobe drugog reda - rekao je Dobranić.

Ujedno je izrazio žaljenje što se osobama s invaliditetom nije priključio nitko iz gradske vlasti, koja je ujedno smanjila dotacije njihovoj udruzi za 30.000 kuna.

Nakon obilaska grada u zelenim majicama s oznakom Svjetskog dana cerebralne paralize i zelenim balonima, sudionici manifestacije vratili su se u prostorije svoje udruge.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti