UHVATI FILM Filmski festival osoba s invaliditetom stiže i u Hrvatsku

Nagrađene i mnoge od drugih prikazanih filmova imat ćete priliku pogledati i u Rijeci, u HKD-u 29. i 30. listopada, ali prije toga najavljena je prezentacija i u Zagrebu, u Tiflološkom muzeju 10. listopada u 13 sati

 

Kvalitetan filmski i raznovrsni umjetnički prateći program obilježili su 17. Međunarodni filmski festival ‘Uhvati film’, koji se održao od 23. do 29. rujna u Kulturnom centru Novog Sada, u organizaciji KAO Parnas. Tijekom sedam festivalskih dana, pod motom ‘Besplatno, a neprocjenjivo’, publika je potpuno besplatno uživala u premijernim projekcijama 39 kratkometražnih filmova iz 18 zemalja svijeta na temu invalidnosti, koji prenose snažne poruke. Ovogodišnje, 17. izdanje 'Uhvati film' festivala u Novom Sadu održalo se pod motom 'Ti vrijediš', sa željom da pokaže koliko svi vrijedimo bez obzira na različitosti i da udruženim snagama možemo promijeniti perspektive. 

Najviše dojmova izazvali su filmovi o ženama s invaliditetom. U razgovorima nakon projekcija, publika je zaključila da ova ostvarenja, osim što ostavljaju bez daha, važnu temu diskriminacije žena s invaliditetom obrađuju i aktivistički i umjetnički bez greške. Divne emocije ostale su poslije animiranih filmova, koji su na jednostavan i zanimljiv način pokazali svima da biti drugačiji nije nešto čega se treba plašiti i da su barijere tu da ih svi srušimo.

'Uhvati film' obilježio je i kvalitetan prateći program. Festival je svečano otvoren uz glazbu, nastavljen projekcijom filmova omiljenih aktera s prethodnih festivala, ali nikoga ravnodušnim nije ostavio performans Tanje Josić, po tekstu Marijane Čanak 'Seks i nasilje: od šest do trideset šest'.

Tijekom cjelokupnog trajanja festivala, predvorje kina krasile su čak tri umjetničke izložbe: likovnih radova Ana-Marie Brašnjo, fotografija Maje Tomić i izložba lampi od recikliranog papira korisnika Radnog centra ŠOSO 'Milan Petrović' s domom učenika.

Edukativnom karakteru festivala doprinijela je realizacija čak šest tematskih tribina u kojima je aktivno diskutirala publika. Osim slobodne razmjene dojmova i emocija o umjetničkim doživljajima, to je bila prilika da se konkretne teme pojedinih filmova više objasne. Govorilo se o europskim modelima pristupačnosti i pravima osoba s invaliditetom, moći filma da donese promjenu, višestrukoj diskriminaciji žena s invaliditetom, ali i o zanimljivoj temi (ne)rađanja i usvajanja djece s invaliditetom, kao i udomljavanja životinja s invaliditetom.

Međunarodni filmski festival 'Uhvati film’ održava se od 2003. u Novom Sadu, sadrži projekcije filmova i prateći program na temu invalidnosti. Jedini je regionalni filmski festival o invalidnosti, koji nakon novosadskog, svoje izdanje ima već godinama i u Rijeci, a od prošle godine i u Banjaluci i Kotoru. Obje organizatorske ekipe imaju i svoju produkciju video uradaka, kao i mnoge tribine i radionice na temelju filmova u suradnji sa školama, fakultetima i drugim ustanovama, čime je ovaj program odavno nadrastao sam pojam film festivala.

Nagrađene i mnoge od drugih prikazanih filmova imat ćete priliku pogledati i u Rijeci, u HKD-u 29. i 30. listopada, ali prije toga najavljena je prezentacija i u Zagrebu, u Tiflološkom muzeju 10. listopada u 13 sati, na kojoj će zagrebačka publika moći vidjeti nekoliko najboljih filmova iz prošlih godina. Posjetite www.spirit-ri.hr za dodatne informacije o ovom vrijednom programu koji su podržali HAVC i Odjel za kulturu grada Rijeke.

In Portal

 

Povezane vijesti