DIGITALNO DRUŠTVO ZA SVE U Osijeku održan treći skup 'Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu'

Cilj događanja bio je podići svijest čitavog društva o izazovima s kojima se susreću osobe s invaliditetom u digitalnom društvu te predstaviti rezultate istraživanja i nastojanja FER-a i HAKOM-a kako internetske stranice učiniti što pristupačnijima

 

U Osijeku, u prostoru Gradske četvrti Gornji grad, u četvrtak 10. listopada održan je treći skup 'Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu', koji su zajednički organizirali Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM). Skup je okupio predstavnike udruga osoba s invaliditetom iz cijele Hrvatske, operatora telekomunikacijskih usluga, Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Povjerenice za osobe s invaliditetom i mnoge druge s ciljem podizanja svijesti društva o izazovima s kojima se danas, u digitalno doba, susreću osobe s invaliditetom, kao i ponuditi neka rješenja koje svakodnevni život mogu učiniti lakšim i jednostavnijim.

 FER i HAKOM su predstavili rad na zajedničkom projektu 'Pristupačnog web sjedišta' koji ne samo da u potpunosti ispunjava standard pristupačnosti propisan 'Zakonom o pristupačnosti', koji to regulira za sva tijela javnog sektora najkasnije do 23. rujna 2020., nego predstavlja i korisne funkcionalnosti kao rezultat istraživanja stvarnih potreba osoba s invaliditetom iz Hrvatske. Projekt će završiti javnom objavom metodologije izrade pristupačnih internetskih stranica, što će moći koristiti svi oni koji svoja web mjesta žele učiniti što pristupačnijima, uvažavajući prikupljena znanja i potrebe osoba s invaliditetom tijekom istraživanja. -HAKOM kao regulator koji uz temeljne  zadaće posebnu pažnju posvećuje i ranjivim skupinama korisnika, od djece, osoba starije životne dobi do osoba s invaliditetom, uvijek želi sa svojim partnerima, u ovom slučaju s FER-om, dati dodatnu vrijednost svojim projektima i učiniti ih što korisnijim za čitavo društvo, a ne samo za HAKOM - izjavio je ovom prilikom Miran Gosta, ravnatelj HAKOM-a.

Skup je bio i mjesto razmjene iskustava predstavnika udruga osoba s invaliditetom i operatora kako bi se kontinuiranim dijalogom napravili pomaci u pristupačnosti pristupa uslugama digitalnog društva, a državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić je okupljenima održao prezentaciju o Zakonu o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora, koji obuhvaća oko 2300 različitih internetskih stranica u Republici Hrvatskoj i daje jasne rokove do kad one moraju biti pristupačne za sve, uključujući i osobe s invaliditetom i teškoćama prilikom pristupa digitalnim sadržajima na internetu. 

Anita Blažinović

 

 

Povezane vijesti