RIJEKA Tribina o integrativnim i zaštitnim radionicama za zapošljavanje osoba s invaliditetom

Nacionalni pravilnik integrativnu radionicu definira kao ustanovu ili trgovačko društvo u kojoj više od 40 posto ukupno zaposlenih čine osobe s invaliditetom, dok zaštitnu radionicu čine društva u kojima više od polovice ukupno zaposlenih čine osobe s invaliditetom

 

U srijedu, 16. listopada, od 11 sati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, održat će se tribina naziva 'Integrativne i zaštitne radionice' koja javnosti želi približiti ovaj oblik zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Tijekom trosatnog programa tribine, na čijim će izlaganjima i diskusijama sudjelovati brojni stručnjaci iz područja zapošljavanja, rehabilitacije, obrazovanja, zdravstvene i socijalne skrbi, govorit će se o konceptu integrativnih i zaštitnih radionica, te informirati i motivirati različite aktere za pokretanjem aktivnosti prema osnivanju ovakvih tvrtki na području Primorsko-goranske županije koje imaju višestruke pozitivne posljedice po lokalnu zajednicu.

Događaj su najavile predstavnice organizatora, Iva Ribarić iz Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka Ivone Šabarić Rubeša i ravnateljica Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka Ivana Lulić, predstavivši značajke radionica koje uz rješavanje problema otežane zapošljivosti osoba iz ranjivih društvenih skupina, posebice mladih, djeluju kohezivno i omogućavaju realizaciju profesionalnih i ljudskih razvojnih potencijala.

Nacionalni pravilnik integrativnu radionicu definira kao ustanovu ili trgovačko društvo u kojoj više od 40 posto ukupno zaposlenih čine osobe s invaliditetom, dok zaštitnu radionicu čine društva u kojima više od polovice ukupno zaposlenih čine osobe s invaliditetom, a gdje 10 posto od ukupno zaposlenih rade na zaštitnim radnim mjestima koja su prilagođena radnim sposobnostima i potrebama osoba s invaliditetom.

Prema riječima Ive Ribarić, nadolazećom tribinom želi se senzibilizirati potencijalne partnere za osnivanje integrativne radionice, kao što su gradovi i općine riječke urbane aglomeracije, udruge civilnog društva te gospodarska udruženja. Navodeći kako je upravo lokalna razina ona s koje bi inicijativa trebala krenuti, spominjući uspješne primjere iz Zagreba, Splita i Pule, organizatorice su kazale kako u životima željnih mladih i školovanih osoba s invaliditetom najveći problem predstavljaju nemogućnost zaposlenja zbog neprilagođenih radnih mjesta. -U Hrvatskoj se vidi pomak, ali broj radionica je još uvijek nedovoljan. U Rijeci i županiji postoji velika potreba za integrativnom radionicom jer radne mogućnosti osoba s invaliditetom se često ne mogu ostvariti na nemilosrdnom tržištu rada- rekla je Šavorić Rubeša u najavi tribine.

Tribina se provodi u sklopu mjere 'Provođenje promidžbenih i informativnih aktivnosti prema dionicima na tržištu rada usmjerenih na poticanje zapošljavanja mladih, pripadnika ranjivih skupina' Akcijskog plana Grada Rijeke za mlade za 2019. godinu.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti