UHVATI FILM U Tiflološkom muzeju predstavljen filmski festival o osobama s invaliditetom

Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam vidio da su prisutni uživali u izboru koji smo pripremili, interes je bio velik i reakcije odlične, kazao je Denis Pilepić, koordinator Festivala ‘Uhvati film’ za Hrvatsku

 

Prošlog četvrtka, 10. listopada, riječka udruga Spirit održala je prezentaciju međunarodnog filmskog Festivala ‘Uhvati film’ u Zagrebu. U Tiflološkom muzeju sakupilo se podosta zainteresiranih znatiželjnika, ali i djelatnika Ministarstva kulture, Grada zagreba, raznih udruga i drugih institucija.

Nakon dvosatnog putovanja različitim filmskim formama i temama koje se pojavljuju kroz festival, uzvanici su se dugo raspitivali o detaljima, družeći se u ugodnom ambijentu ovog neobičnog i korisnog muzeja, kojeg vrijedi posjetiti.

Program je održan u sklopu manifestacije ‘Dani europske baštine’ s temom ‘Umjetnost i zabava’. ‘Umjetnost i zabava’ sveobuhvatna je tema koja uz kulturnu baštinu obuhvaća i vizualne umjetnosti, kino, ples, film, festivale, glazbu i drugo. Manifestacija se kontinuirano događa više od mjesec dana na raznim lokacijama.

‘Dani europske baštine’ u Hrvatskoj se tradicionalno obilježavaju već više od dvadeset godina. Ovogodišnja manifestacija nudi široku lepezu raznovrsnih događanja organiziranih u više od 40 mjesta diljem Hrvatske, od Vukovara, preko Slavonskog Broda, Zagreba, Pule, Zadra do samog juga Hrvatske, Dubrovnika i Konavala.

- Čast nam je što nas je Tiflološki muzej s kojim imamo suradnju već nekoliko godina pozvao da zajedno osmislimo ovo gostovanje, izuzetno mi je zadovoljstvo što sam vidio da su prisutni uživali u izboru koji smo pripremili, interes je bio velik i reakcije odlične - kaže Denis Pilepić, koordinator Festivala ‘Uhvati film’ za Hrvatsku i predsjednik Udruge Spirit.

- Ovo definitivno nisu filmovi samo za osobe s invaliditetom, to su filmovi koje bi svaki čovjek trebao pogledati. FIlmovi koje se lako može pustiti djeci i time ih preodgajati jer kroz njih mogu puno naučiti o svakodnevnom životu na jedan lak, pitak i zabavan način. Uživala sam u svakom trenu priredbe i, kao i svaki puta, iznenađena sam i oduševljena filmovima koji nam se pripreme, filmovi su jako emotivni i kvalitetni - ističe Nina Sivec, viša kustosica i viša dokumentaristica Tiflološkog muzeja u Zagrebu.

- Filmovi su jako različiti jer svaki autor, svaka osoba donosi specifičnu temu, meni je pasala ta različitost. Netko govori o kulturi, netko pokazuje svoj kapacitet i svoje jake strane, kroz umjetnički izražaj i kreativnost. Ovi filmovi baš zato što ih donose osobe s invaliditetom trebaju biti raznovrsni. Svim ljubitelji filma kao medija i filmske umjetnosti biti će izuzetno zadovoljni kad vide ovu priredbu. Ako još niste, uhvatite film, sigurno ćete biti oduševljeni - poručuje Natalija Lisak, docentica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu.

Svakako pogledajte kratki video prilog o događaju u Tiflološkom muzeju na poveznici bit.ly/2MCAqzi.

Nakon Novog Sada i Banja Luke, Festival ‘Uhvati film’ ima i svoju centralnu Hrvatsku smotru 29. i 30. listopada u Rijeci, u HKD. Pokrovitelji su Odjel za kulturu Grada Rijeke i HAVC, a više o svemu možete saznati na www.spirit-ri.hr.

In Portal

 

Povezane vijesti