ZNAK TIŠINE Otvoren izdvojeni pogon i predstavljen novi model zapošljavanja osoba s invaliditetom

Društveno poduzeće 'Znak tišine' nije osnovano s namjerom stvaranja profita, već je prvi i osnovni cilj smanjiti nezaposlenost gluhih i nagluhih osoba na području Grada Zagreba, a posredno u daljnjem razdoblju utjecati na smanjenje nezaposlenosti svih osoba s invaliditetom

 

U Zagrebu u Jurkovićevoj 26, u srijedu 16. listopada, otvoren je novi, Izdvojeni pogon društvenog poduzeća Znak tišine d.o.o. za zapošljavanje osoba s invaliditetom, na čelu s direktoricom Mirjanom Juriša.

Znak tišine d.o.o. osnovano je 24.  kolovoza 2016. od strane Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba, kao izraz želje više od tisuću gluhih i nagluhih članova Udruge za otvaranjem društvenog poduzeća koje bi nudilo mogućnosti zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih članova naše zajednice s oštećenjem sluha.

Ideja osnivanja društvenog poduzeća kao takva bila je predmetom rasprave i razrade strateških i operativnih planova Izvršnog odbora Saveza pa je zaključeno kako su stvoreni uvjeti za osnivanje trgovačkog društva koje bi dugoročno bilo samoodrživo te bi nudilo zajednici usluge i proizvode koji trenutno ne postoje na tržištu, a koji istodobno predstavljaju inovaciju koja bi stavila Grad Zagreb na mapu gradova koji na pametan način promišljaju rješavanje problema nezaposlenosti svojih najugroženijih skupina.

Znak tišine d.o.o. u 2017. godini javio se na natječaj za društveno poduzetništvo Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, s idejom Silent caffea kao prvim korakom gluhih i nagluhih osoba u društveno poduzetništvo. Gradski ured prepoznao je problem nezaposlenosti gluhih i nagluhih osoba te financirao projekt otvaranja kafića  u iznosu  od 350.000 kuna. Silent Caffe prvi je i jedini kafić u Republici Hrvatskoj u kojem su zaposleni gluhi konobari. Otvorenjem Silent Caffea srušene su predrasude da gluhe i nagluhe osobe imaju nepremostiv problem komunikacije potrebne za obavljanje ovakve vrste posla. Osim toga, ovim projektom stvoreno je  mjesto okupljanja zajednici gluhih i nagluhih u posebno dizajniranom kafiću koji koristi najnovija tehnološka rješenja kao alate za prevladavanje komunikacijskih barijera i nesporazuma koji nastaju u komunikaciji gost - konobar.

Poduzeće nije osnovano s ciljem stvaranja profita, već je prvi i osnovni cilj smanjiti nezaposlenost gluhih i nagluhih osoba na području Grada Zagreba, a posredno u daljnjem razdoblju utjecati na smanjenje nezaposlenosti svih osoba s invaliditetom koji je ostvaren obavljanjem djelatnosti društva investiran je u nove proizvode i usluge.

U 2018. godini poduzeće se prijavilo na natječaj Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom za financiranje programa inovativnog zapošljavanja s prijedlogom proširenja djelatnosti te je otvoren Izdvojeni pogon poduzeća u kojem djeluju tiskara i šivaona.

 

U 2018. poduzeće je dobitnik nagrade poslodavca godine koji zapošljava osobe s invaliditetom u kategoriji mikropoduzeća. Nagradu je dodijelio Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

- Vrlo smo ponosni što smo u kratkom razdoblju proširili naše djelatnosti i 2019. godine otvorili Izdvojeni pogon u kojem djeluju tiskara i šivaona – istaknuto je od strane organizatora.

U ovom trenutku društveno poduzeće Znak tišine d.o.o. zapošljava ukupno jedanaest osoba, od kojih je šest osoba s invaliditetom na radnim mjestima konobar i šivači/krojači. Osim gluhih i nagluhih osoba, zaposlena je i osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjem.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti