ČIOVO Međunarodna konferencija predstavnika saveza udruga osoba s invaliditetom

Zaključak je da je nužno poticati ovakve načina umrežavanja i sastajanja predstavnika saveza kako bi se razmijenila iskustva i pružili osnovni uvidi u promicanje inkluzije osoba s invaliditetom na državnoj i regionalnoj razini

 

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize organizirao je 'Međunarodnu konferenciju predstavnika saveza udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom i osoba s invaliditetom - Čiovo 2019.'. Konferencija je okupila predstavnike Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom Federacije Bosne i Hercegovine, Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda, Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije, Sončeka - Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije, Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore i Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize.

Trodnevna konferencija održala se u periodu od 14. do 16. listopada 2019. godine na otoku Čiovu, u neposrednoj blizini grada Trogira, na lokaciji hotela Sveti Križ, Ulica Domovinske zahvalnosti 1, Čiovo - Trogir.

Na početku konferencije okupljenima se obratio predsjednik Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize Tomislav Velić koji se zahvalio na dolasku i zaželio produktivnu i uspješnu suradnju. Nakon toga je izvršna direktorica Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize Mirjana Markovinović prezentirala područja rada saveza iz perspektive Republike Hrvatske. Sudionici su se međusobno upoznavali i umrežili te predstavili područja i financiranja saveza i udruga svake države ponaosob. Prilikom drugog dana konferencije sudionici su pojedinačno predstavili zakonodavne i institucionalne okvire koji se odnose na osobe s invaliditetom te pružili uvide u primjere dobre prakse pružanja potpore i usluga osobama s invaliditetom od strane saveza i udruga kao i mogućnosti umrežavanja korisnika. Sudionicima je upriličen turistički posjet Trogiru uz profesionalnog turističkog vodiča i upoznavanje glavnih kulturnih znamenitosti grada pod zaštitom UNESCO-a.

Završni dan konferencije rezultirao je prezentiranjem zaključaka i pozdravnih govora svih sudionika uz iskazivanje ključnih sličnosti i razlika u svim državama. Zaključeno je da je nužno poticati ovakve načina umrežavanja i sastajanja predstavnika saveza kako bi se razmijenila iskustva i pružili osnovni uvidi u promicanje inkluzije osoba s invaliditetom na državnoj i regionalnoj razini. Zajedničke teme za sljedeću međunarodnu konferenciju bazirat će se na temama problema u obrazovanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom, osobnoj asistenciji, pojednostavljenje zakonske regulative i osnaživanje socijalnog poduzetništva.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti