NOVA STUDIJA Psi nas spašavaju od srčanih i moždanih udara

Socijalna izolacija stvara snažan rizik preuranjene smrti, a uz pse vlasnici izbjegavaju socijalnu izolaciju i imaju veću interakciju s drugim ljudima

 

Vlasnici pasa imaju veću šansu preživjeti srčani i moždani udar od onih koji nemaju pse, pokazuje novo istraživanje koje je objavila američka udruga za srčane bolesti AHA, a prenio hr.n1info.com.

Kako je objašnjeno, istraživanje je provedeno na temelju kliničke studije, odvojene opširne analize postojećih podataka i ranijih studija te je potvrdilo prednost psećeg društva za ljudsko zdravlje.

Naime, psi su povezani s 33 posto manjim rizikom smrti od srčanih udara za one koji žive sami s kućnim ljubimcem, kao i 27 posto od moždanog udara, u usporedbi s onima koji nemaju psa.

Glenn Levine iz AHA-e kazao je kako studije pružaju 'dobre, kvalitetne podatke'.

- Iako te studije ne mogu 'dokazati' da posvajanje ili imanje psa izravno vodi do manjeg mortaliteta, ovi opsežni zaključci zasigurno to barem sugeriraju - dodao je.

- Vlasnici pasa češće redovito hodaju i imaju niži krvni tlak - istaknula je Caroline Kramer, profesorica medicine sa Sveučilišta u Torontu, ponosna vlasnica minijaturnog šnaucera imena Romeo.

- Mogu reći da je Romeo povećao moju svakodnevnu fizičku aktivnost i ispunio moju rutinu srećom i bezuvjetnom ljubavlju – rekla je.

No istraživači upozoravaju kako se ne smije 'propisivati' kućne ljubimce kao preventivno sredstvo.

- Pse smiju uzimati samo oni koji osjećaju da imaju kapaciteta i znanja pružiti im dobar život – upozorila je profesorica Tove Fall sa Švedskog sveučilišta u Uppsali.

No Fall je dodala kako znamo da 'socijalna izolacija stvara snažan rizik preuranjene smrti', a uz pse vlasnici izbjegavaju socijalnu izolaciju i imaju veću interakciju s drugim ljudima.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti