RIJEKA Otvoren filmski festival o osobama s invaliditetom ‘Uhvati film’

Festival Uhvati film, posvećen osobama s invaliditetom, otvoren je sinoć u 19 sati u HKD-u na Sušaku. U dvije večeri posjetitelji će moći pogledati izbor nagrađenih filmova iz cijelog svijeta

 

Ovaj regionalni filmski festival već godinama, zahvaljujući Udruzi Spirit, ima i svoju centralnu hrvatsku smotru. Dvadesetak kratkih filmova, koji su po ocjeni stručnog žirija Festivala u Novom Sadu zaslužili nagrade ili su ušli u finalni izbor, zabavit će gledatelje, ali i dobro protresti njihova uvjerenja, piše novilist.hr.

Na otvaranje riječkog Festa u HKD stiže Milesa Milinković iz novosadske organizacije KAO Parnas, direktorica festivala Uhvati film, koji je od pokretanja u Novom Sadu do danas došao na razinu da ima partnerske festivale u Rijeci, Banja Luci i Kotoru, uz oko 600 prijavljenih filmova iz cijelog svijeta.

- Filmski festival Uhvati film je započet kao filmska manifestacija Uhvati sa mnom ovaj dan, 2003. godine u okviru Novosadskog udruženja studenata s invaliditetom. Početna ideja autorica projekta bila je, citiram: ‘informiranje javnosti o životu, aktivnostima, pravima i dostignućima osoba s invaliditetom, čime se utječe na promjene u stavovima ljudi u vezi sa osobama s invaliditetom, bolje razumijevanje i prihvaćanje različitosti, te stvaranje uvjeta za veću vidljivost i uključivanje osoba s invaliditetom u sve sfere društvenog života, a sve to kroz revije filmova’ - priča Milesa Milinković.

- Nekoliko godina kasnije, započeta je praksa raspisivanja filmova na temu invalidnosti, naglasak se stavlja i na umjetničku kvalitetu. To se nekako poklopilo i s našim završetkom studija pa smo osnovali Kreativno afirmativnu organizaciju Parnas, koja je i danas organizator Festa u Novom Sadu. Kada smo 2011. uspostavili suradnju sa Spiritom, osnivanjem Festa i u Rijeci postali smo Filmski festival Uhvati film - objašnjava Milesa Milinković motive iza pokretanja ovog danas značajnog i dobro prihvaćenog festivala.

Zajednička točka koju filmovi na ovom festivalu imaju od početka jest to da su akteri osobe s invaliditetom. Festival je svojim aktivnostima dosad višestruko utjecao na poboljšanje položaja osoba s invaliditetom u društvu.

- Teme filmova su raznolike i univerzalne. Tako kroz filmove mijenjamo perspektivu o izazovima, ali i potencijalima osoba s invaliditetom u području rada i zapošljavanja, prijateljskih odnosa, sudjelovanja u kulturi i umjetnosti (osobe s invaliditetom kao konzumenti i kao kreatori umjetnosti), odnosa prema tijelu i seksualnosti, partnerskih odnosa, roditeljskih uloga, o ženama s invaliditetom kao višestruko marginaliziranoj i ugroženoj grupi, specifičnostima nasilja nad ženama s invaliditetom, o djeci, vršnjačkom nasilju.

U Rijeku stiže selekcija najboljih filmova s novosadskog festivala.

- Naša selektorica Marijana Čanak je od skoro 300 filmova, koji su prošli predselekciju, izabrala nekih 90-ak koje je onda pogledao žiri. Budući da je Marijana višestruko nagrađivana novinarka Portala o invalidnosti, znala sam da što god žiri izabere, od njenog izbora nastat će sjajan program.

Popis najboljih filmova s ovogodišnjeg festivala, s obrazloženjima nagrada, dostupan je ovdje, a u Rijeci će biti prikazana njihova selekcija.

Organizatori hrvatskog dijela festival su Udruga Spirit iz Rijeke, a pokrovitelji su Grad Rijeka - Odjel za kulturu i HAVC.

In Portal

 

Povezane vijesti